Русија

Руска војска пробила прву линију одбране Украјинаца у области Запорожја

Негде је на снази извиђање, негде дубља офанзива, која је праћена чишћењем одређених насеља, борбе се настављају, рекао је вођа покрета "Ми смо са Русијом" Владимир Рогов
Руска војска пробила прву линију одбране Украјинаца у области Запорожјаwww.globallookpress.com © Photoagency Interpress/Russian Look

Члан Главног савета руске администрације Запорошке области Владимир Рогов рекао је да је прва линија одбране украјинске војске на појединим секторима фронта у региону Запорожја пробијена и да се борбе настављају.

"Прва линија одбране украјинских трупа у запорошком правцу је разбијена. Негде је на снази извиђање, негде дубља офанзива, која је праћена чишћењем одређених насеља. Наша војска има за циљ да очисти целу линију дуж фронта. Борба се наставља", рекао је Рогов за "РИА Новости".

Према његовим речима, главна линија одбране украјинске војске изграђена је на нивоу градова под њиховом контролом Камјанске-Орехов-Гуљајпоље.

"Каменскоје и Орехов су пут до града Запорожја", рекао је Рогов.

Раније је објављено да су руске трупе покренуле локалну контраофанзиву у близини града Орехова и успеле да преузму контролу над четири насеља која се налазе на југозападу и југоистоку града.

Руско Министарство одбране саопштило је јуче да је руска војска ослободила и село Лобковое, које се налази око 25 километара од Орехова. 

"Уништен је хангар са оружјем и опремом у области Каменског. Оружане снаге Украјине изгубиле су тамо око 90 војника, четири борбена оклопна возила, три возила, самоходну хаубицу 'Акација' и две хаубице Д-20 и Д-30", навели су у Министарству.

Запорошка област је постала субјект Руске Федерације након референдума који је тамо одржан. Истовремено, украјинска страна не признаје њен легитимитет и наставља да гранатира територију. Данас је више од 75 одсто Запорошке области под контролом Русије, док је регионални центар региона, град Запорожје, остао под контролом украјинских трупа.

image