Русија

Захарова о новим открићима о Северном току: Нека се огласи Бела кућа

Портпаролка руског Министарства спољних послова верује да је Русија довољно говорила о саботажи на гасоводу, и да је данас, након што је амерички новинар изјавио да је САД одговорна за експлозију, америчка страна позвана да се изјасни
Захарова о новим открићима о Северном току: Нека се огласи Бела кућаwww.globallookpress.com © Trond Larsen/Expressen/Tt

Данас након признања америчког новинара Сејмура Херша да су амерички рониоци поставили експлозив испод "Северног тока", а Норвежани га активирали три месеца касније, Марија Захарова је добила много питања новинара. Она сматра да је Русија довољно говорила и да је сада ред на САД да изађу са чињеницама.

Више пута смо износили став Русије о умешаности САД и НАТО у саботажу на Северном току, написала је портпаролка руског Министарства спољних послова на Телеграму и поделила линкове шест случајева када је руска страна оглашавала своју позицију.

Захарова је напоменула да су САД криве и да то чак и не крију, већ се хвале целом свету намером да униште цивилну инфраструктуру преко које је Европа добијала руске енергенте.

"Редовно смо указивали и на то што су Данска, Немачка и Шведска одбијале да спроведу отворену истрагу и противиле се руском учешћу у њој. И то упркос чињеници да је наша земља претрпела огромне трошкове", додала је руска званичница.

Све ове чињенице сада треба да коментарише Бела кућа, закључила је.

Амерички новинар је данас на својој веб страници позивајући се на обавештајне изворе рекао да је наређење за напад дао лично Бајден, а припрема је вршена читавих 9 месеци на челу са саветником за националну безбедност председника САД Џејком Саливеном. Ако му је веровати, рониоци америчких обавештајних служби поставили су експлозив на цевоводе током НАТО вежби, а у операцији је учествовала и војска Норвешке.

image