Русија

Русија позива свет да истражи САД: Биолабораторије су тројански коњ Пентагона

Руски посланици поручили да америчка Агенција за смањење претњи одбране, која је вршила микробиолошке експерименте у Украјини није имала за циљ заштиту, већ борбену подршку војним јединицама
Русија позива свет да истражи САД: Биолабораторије су тројански коњ ПентагонаGetty © Alexandre Schneider / Stringer

Државна дума усвојила је апел Савезне скупштине Русије упућен парламентима других земаља у вези са војно-биолошким активностима САД ван њихове територије, наводи се на званичном сајту Думе.

Документ је припремила Парламентарна комисија за истраживање активности америчких биолошких лабораторија на територији Украјине, која је закључила да биомедицински програм САД, који спроводи и финансира Пентагон, има прикривене циљеве.

Парламентарци наглашавају да америчка Агенција за смањење претњи одбране која је вршила микробиолошке експерименте у Украјини, није имала за циљ заштиту, већ борбену подршку војним јединицама, а према речима Ирине Јароваје, заменице председника Државне думе, таква логика мора да изазове најозбиљнији страх у свету.

"Министарство одбране САД прикупља посебно опасне патогене микроорганизама за истраживања у својим специјализованим научним центрима. Врше селекцију генетског материјала, проучавају карактеристике имуног система локалног становништва како би се утврдила њихова реакција на утицај разних патогена који могу бити део потенцијалног биолошког оружја. Њихова употреба може довести и до ширења нових заразних болести", наводи се у саопштењу које је Савезна скупштина Русије послала парламентима других земаља.

У апелу се наводи да све земље света треба да се фокусирају на прикривене циљеве Пентагона у вези са "мисијом" коју је започела америчка агенција, а која прикупља и обрађује информације о веома опасним патогенима микроорганизама. Прикупљени подаци су тајни, а приступ овим информацијама има искључиво Министарство одбране САД.

"Парламентарна истрага о активностима биолабораторија у Украјини коју смо покренули постаје све важнија у свету и, без претеривања, интересовање за њу је веома велико", рекла је заменица председника Државне думе.

Према грубим проценама парламентараца, на територијама других држава постоји око 400 биолошких лабораторија које контролише Вашингтон.

Из тог разлога, Савезна скупштина позива парламенте земаља у којима постоје биолабораторије под контролом САД да дају правну и политичку оцену споразума које националне здравствене службе склапају са Министарством одбране САД.

"Апелујемо на парламенте других земаља да буду заинтересовани за споразуме које њихова министарства здравља склапају са Министарством одбране САД. Пројекти се само зову биомедицински, то је тројански коњ Пентагона, иза којег се крију војно биолошка истраживања", уверена је Ирина Јароваја.

Руски посланици и сенатори позивају парламентарце свих земаља да анализирају чињенице и претње које представљају опасност не само за државе на чијим се територијама налазе биолошке лабораторије САД, већ и за читаво човечанство.

Према речима руских парламентараца, њихове стране колеге "могу и треба да траже од америчког Конгреса да јавно објави све информације о војно-примењеним пројектима које спроводи Министарство одбране САД, а који крше Конвенцију о забрани развоја, производње и прављењу залиха биолошког и токсичног оружја и њихово уништавање".

Парламентарна комисија Федералне скупштине Руске Федерације за испитивање околности повезаних са стварањем биолошких лабораторија америчких стручњака на територији Украјине организована је на иницијативу Државне думе. Председник Државне думе Вјачеслав Володин више пута је истицао потребу да се истраже активности америчких биолошких лабораторија.

image