Русија

Косачов: У Украјини најмање 30 америчких биолошких лабораторија

Верујемо да би САД могле да повећају опасност од корона вируса, да га учине заразнијим, како би потом човечанству понудиле "мере спаса" у случају пандемије, упозорава председавајући Комитета за спољне послове Савета Федерације
Косачов: У Украјини најмање 30 америчких биолошких лабораторијаwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Потпредседник горњег дома руског парламента Константин Косачов рекао је да је тренутно у Украјини остало најмање три десетине америчких биолошких лабораторија и да се од 300 америчких биолошких лабораторија 50 налази дуж границе Руске Федерације.

"Сада је најмање три десетине америчких биолошких лабораторија остало на територији Украјине. Иако је јасно да оне престају са активностима у оним насељима која су под контролом Руске Федерације", рекао је Косачов на састанку парламентарне комисије која истражује активности америчких биолошких лабораторија у Украјини.

Он је нагласио да се од укупно 300 америчких биолошких лабораторија које се налазе ван САД, најмање 50, налази дуж руске границе.

Сенатор је такође истакао да је Агенција за смањење претњи америчког Министарства одбране (ДТРА) главни кривац за стварање главних, веома значајних претњи Русији. Коментаришући извештај агенције, Косачов је нагласио да је "реч о кључном документу који открива природу америчких активности у спровођењу биоистраживања и који има карактер базе доказа".

"Статус овог документа је дефинисан као акт стратешког планирања. Ово јасно потврђује одговарајућу намеру америчких власти у организовању активности којима се ДТРА бави. Како произилази из садржаја извештаја, реч је о спровођењу биолошких програма који имају двоструку намену", прецизирао је.

Према његовим речима, иако се у документу каже да је главни смисао у мирном научном истраживању, у њему се јасно истиче "да је други циљ борбена подршка контигента САД и НАТО у местима њиховог потенцијалног размештања, а то се већ може читати као стварање мостобрана за офанзиву".

Он је нагласио да се као резултат, скоро годину дана рада комисије, постала јасна читава вертикала доношења релевантних одлука о биоистраживању, где је "наручилац војни ресор САД".

Косачов је навео да се "појављује конкретан списак украјинских институција које су отворено помагале Американцима у спровођењу релевантних програма".

"Појављује се списак запослених који су били укључени у имплементацију америчких програма у Украјини, а осим тога, из овог извештаја траже се амерички модели реаговања на избијање болести нетипичних за Украјину", истакао је.

САД би могле повећати опасност од ковида 19 како би свету понудиле мере спасавања

Косачов је додао да у Русији верују да би САД могле да повећају опасност од корона вируса, да га учине заразнијим, како би потом човечанству понудиле "мере спаса" у случају пандемије.

Он је рекао да у активностима америчких биолошких лабораторија постоје три компоненте, од којих је једна "чиста" – истраживање релевантних инфекција у циљу развијања контрамера.

"Друга и трећа технологија – очигледно су криминалне, оне крше норме конвенције о забрани биолошког оружја и људског морала", нагласио је он.

Косачов је напоменуо да је друга технологија, комерцијална  и да се састоји у побољшању патогених својстава одређених биоагенаса, чинећи их заразнијима, како би се онда човечанству понудиле одговарајуће "мере спасавања" у случају пандемије.

Према његовом мишљењу, има разлога да се верује да се то "догодило, укључујући и пандемију ковид-19, јер су Американци извели своје војне вежбе у борби против ове пандемије први пут у два месеца од када се појавила".

Свет све више обраћа пажњу на америчка биоистраживања

Председавајући Комитета за спољне послове Савета Федерације рекао је да свет све више обраћа пажњу на америчка биоистраживања и да амерички корисници ових програма више не могу да сакрију истину.

"Са задовољством могу да констатујем да расте пажња нашем раду, заправо, проблему америчког биоистраживања у свету. За само две недеље, између наша два састанка, наши аналитичари су избројали више од 900 публикација у разним медијима, наглашавам у међународним медијима. Јасно је да се тамо, у зависности од статуса публикације, износе различита гледишта, али број оних публикација које деле забринутост руске стране са сваком таквом анализом очигледно расте", 

Према речима Косачова, који копредседава комисијом, "једноставно је немогуће да амерички корисници ових програма сакрију истину". 

Државна дума данас је домаћин састанка парламентарне комисије за испитивање активности америчких биолошких лабораторија у Украјини, ком присуствују заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков и начелник снага за радијацију, хемијску и биологију Оружаних снага Русије Игор Кирилов.

Комисију чини 14 посланика и 14 сенатора. Копредседавајући комисије су потпредседница Државне думе Ирина Јароваја и заменик председника Савета Федерације Константин Косачов.

Косачов је раније рекао да ће комисија разматрати извештај стручњака Министарства одбране САД о претњама. Он је напоменуо да извештај садржи информације о биоистраживању спроведеном у Украјини. Он је рекао и да по закону комисија за биолабораторије мора да заврши истрагу до 23. марта, подношењем извештаја председнику и влади, као и објављивањем на интернету.

image