Русија

Путин: Русију и Африку спаја изградња мултиполарног светског поретка

За Москву су афричке државе увек биле и остају важни и поуздани партнери, поручио руски председник
Путин: Русију и Африку спаја изградња мултиполарног светског пореткаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Русију и Африку уједињује жеља да израде праведан мултиполарни светски поредак заснован на истинској једнакости и владавини међународног права без било каквог облика дискриминације, диктата и санкција, навео је руски председник Владимир Путин. 

"За Русију су афричке државе увек биле и остају важни и поуздани партнери", поручио је Путин учесницима 36. Скупштине лидера држава чланица Афричке уније.

Према његовим речима, Афричка унија је ауторитативна међународна структура која игра важну улогу у решавању локалних сукоба и криза, у јачању добросуседства, безбедности и стабилности на афричком континенту.

Ове године, у Санкт Петербургу ће бити одржан други по реду самит Русија-Африка који је уједно кључни и најважнији догађај када је реч о односима Москве и тог континента. Делегације се окупљају како би се постигао квалитетан ниво обострано корисног партнерства које одговара изазовима 21. века. 

"Биће ми драго да вас видим у Санкт Петербургу. Радујем се наставку конструктивног заједничког рада за добробит наших земаља и народа, у интересу обезбеђивања мирног и просперитетног развоја афричког континента", поручио је руски председник.

Сврха самита је промовисање јачања свеобухватне и равноправне сарадње између Русије и афричких земаља у свим њеним димензијама: политици, безбедности, економији, научно-технолошкој, културној и хуманитарној сфери.

Први самит Русија-Африка одржан је у Сочију са главним мотом "За мир, безбедност и развој", а присуствовали су му званичници из 54 афричке земље, укључујући 45 лидера држава или шефова влада.

Међу учесницима су били и представници извршних органа осам афричких регионалних организација, као и представници Међувладине организације за развој и заједничко тржиште за источну и јужну Африку.

На крају самита усвојена је завршна декларација која садржи договорене циљеве и задатке за даљи развој руско-афричке сарадње.

image