Русија

Украјинци гранатирали Доњецк: Нападнута и пијаца (ВИДЕО)

За само два минута на руски град је испаљено укупно 40 пројектила
Украјинци гранатирали Доњецк: Нападнута и пијаца (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/LIBKOS, File

Украјинске снаге извеле су ракетни напад на град Доњецк, саопштила је локална организација која прати украјинске ударе на Доњецку и Луганску Народну Републику.

За само два минута на руски град је испаљено укупно 40 пројектила из вишецевних ракетних бацача, наводи се у саопштењу. Локални штаб територијалне одбране саопштио је да су повређене најмање три особе.

На видео-снимцима руских новинских кућа са лица места, види се да су неке продавнице у граду тешко оштећене, са разбијеним прозорима и рупама у зидовима. Подручје око зграда је затрпано рушевинама.

Према извештају Заједничког центра за контролу и координацију режима прекида ватре (ЈЦЦЦ), након украјинских напада забележени су нестанци струје на осам електричних подстаница широм града, па је око 800 становника без електричне енергије.

Општинске власти у Доњецку саопштиле су да су пројектили погодили и затворену пијацу. 

Градоначелник Алексеј Кулемзин оптужио је Кијев за "систематско убијање цивила" у Доњецку. Према његовим речима, у нападу је тешко оштећено неколико стамбених блокова, што је изазвало пожаре.

"Украјинске снаге су свесне да је пијаца место масовног окупљања цивила и кијевске трупе су тачно знале на шта пуцају", рекао је он.

Украјинске снаге непрекидно гранатирају Доњецк још од 2014. године, када су две републике Донбаса одбиле да признају пуч у Кијеву који је подржао Запад. Напади су се појачали након што је Москва покренула специјалну војну операцију у Украјини пре готово годину дана.

У нападу који су украјинске снаге извеле 5. фебруара погинуле су три особе. Према подацима ЈЦЦЦ-а, у нападима је погинуло више од 4.000 цивила, само у Доњецкој Народној Републици.

image