Русија

Идекс-2023: Велико интересовање за руско оружје

Највише пажње привукли тенкови Т-90МС, "искандери", ловци пете генерације "шах-мат" и готово сви системи ПВО
Идекс-2023: Велико интересовање за руско оружјеwww.globallookpress.com © Mohamad Badreddine

Руска војнотехничка делегација на Међународном сајму наоружања и војне технике Идекс-2023 представила је више од 200 модела различите борбене технике, која је од првог дана привукла велико интересовање.

Представљена је савремена оклопна борбена техника коју предводи основни борбени тенк Т-90МС. Посетиоци могу да виде читаву гаму артиљеријских система од којих се издваја "торнадо-С" који користи ракете калибра 300мм и наравно ТОС-1А "солнцепек" који се одлично показао у борбеној употреби.

Велико интересовање изазвао је и противтенковски ракетни систем "корнет-ЕМ" , самоходни противтенковски ракетни систем "хризантема" као и навођена артиљеријска муниција "краснопољ" и "китолов".

Од ракетних система класе земља-земља посебна пажња је усмерена на оперативно-тактички ракетни систем "искандер" и његову квазибалистичку ракету, која нема аналога у свету када се ради о њеним техничко-тактичким  карактеристикама.

Ваздухопловну компонетну је представљао лаки тактички ловац пете генерације "шах-мат", затим ударни хеликоптери Ка-52Е и Ми-28НЕ, војнотранспортни хеликоптер Ми-171Ш и комплекси извиђачких и извиђачко-ударних беспилотних летелица —"Орион-Е", "Орлан-10Е" и "Орлан-30".

Русија је у склопу ваздухопловног дела показала и нове ракете које су намењене за опремање ударних хеликоптера, као што су ракетни системи 305Е и "Вихор-1".

Највећу пажњу, ипак, привукао је део са средствима ПВО. Руски војно-индустријски комплекс је приказао системе кратког, средњег и великог домет као што су "панцир-СМ1", "тор-М2", лакопреносиви ракетни систем "верба", "Бук-М3" "викинг", С-350Е, "витјаз", ПВО/ПРО "антеј-4000" и С-400 "тријумф".

image
VV inauguration
banner