Свет

Русија приказује своје оружје у УАЕ: Упркос притисцима, овај регион је поуздани партнер Москве

У 2023. години руске компаније су представиле беспилотне летелице различите намене, артиљеријске носаче, панцире...
Русија приказује своје оружје у УАЕ: Упркос притисцима, овај регион је поуздани партнер Москвеwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Русија је данас на Међународном сајму наоружања у Уједињеним Арапским Емиратима понудила разно оружје на продају, од пушака "калашњиков" до ракетних система, објавио је Танјуг.

На челу руске делегације на Међународне изложбе одбрамбене индустрије ИДЕКС-2023 у УАЕ је заменик премијера Русије, министар индустрије и трговине Денис Мантуров, који је под санкцијама САД и Велике Британије.

"Желео бих да напоменем да је током протеклих 15 година извоз руског оружја у државе Блиског истока био прилично стабилан. Стога, упркос притисцима санкција, земље овог региона остају поуздани партнери Русије у области војно-техничке сарадње, а ова интеракција, по мом мишљењу, има добре изгледе", рекао је Мантуров.

Да бисте дошли до шатора у којем је изложено руско оружје, присутни морају да напусте сајамску халу и да пређу преко моста. У шатору се на екрану приказује снага руских ракетних система земља-ваздух, а продавци војницима УАЕ показују пушке "калашњиков".

Непосредно испред шатора, изложено је неколико руских цивилних хеликоптера, наводи АП.

У 2023. години компаније су посебно представиле беспилотне летелице различите намене, артиљеријске носаче, панцире. Гостима изложбе биће приказани и цивилни производи.

"Међународни сајам наоружања у Абу Дабију потврђује да УАЕ настоје да одрже присне односе са Москвом, док истовремено сарађују са Западом", оценио је АП.

Министарство финансија САД је изразило забринутост због количине руског новца који стиже у ту федерацију на Арапском полуострву.

"На сајам, који се одржава сваке друге године, често долазе званичници који се на Западу могу сматрати проблематичним", наводи АП.

Бивши судански лидер Омар ал-Башир дошао је 2017. године, а лидер Чеченске Републике Рамзан Кадиров био је и 2019. и 2021. године.

Ове године на сајму је либијски моћник Халифа Хафтар, командант војске која контролише исток земље, оптужен у САД за "организовање неселективних напада на цивиле и за мучење и убијање политичких противника", преносе медији.

image