Русија

Кримски мост потпуно отворен за саобраћај, 39 дана пре рока (ВИДЕО)

Мост је обновљен за само четири и по месеца, иако је за реализацију таквих пројеката обично потребно око годину дана, рекао је заменик премијера Русије
Кримски мост потпуно отворен за саобраћај, 39 дана пре рока (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool

Кримски мост је поново отворен за саобраћај, све траке су обновљене и проходне, с обзиром да су радови завршени чак 39 дана пре рока, упркос размерама штете и тешким временским условима, рекао је заменик премијера Русије Марат Хуснулин.

"После успешног тестирања носивости Кримског моста, саобраћај је пуштен на свим коловозним тракама", рекао је заменик премијера.

Како је навео, грађевинари су заменили четири горње конструкције са обе стране моста, поставили два слоја асфалта и бетона на коловозним тракама и поставили расвету. За мост је у рекордном року произведено 2.442 тоне металних конструкција које су брзо допремљене из Тјумена, Вороњежа и Кургана, прецизирао је Хуснулин.

Захвалио је градитељима укљученим у рестаурацију моста, а према његовим речима, одређеним данима је на мосту радило и до 500 радника, користили су савремену опрему. Радови су се одвијали 24 сата дневно, истакао је Хуснулин.

"Захваљујући добро координисаном раду са Федералном агенцијом за путеве 'Росавтодор' и извођачима, успели смо да за само четири и по месеца обновимо мост, иако је за реализацију таквих пројеката обично потребно око годину дана", рекао је потпредседник Владе.

Рестаурација железничке пруге на мосту ће бити обновљена до јула, најавио је он и додао да је у току монтажа конструктивних елемената.

"Рад се одвија даноноћно у две смене, укључено је 305 људи. Испоручена је неопходна количина металних конструкција, око 524 тоне", закључио је потпредседник Владе.

Пре четири месеца, 8. октобра 2022. на Кримском мосту експлодирао је камион и делимичног урушавања две коловозне траке, а четири особе су погинуле.

Федерална служба безбедности је саопштила да је напад организовала Главна управа за истраживање Министарства одбране Украјине којим руководи Кирил Буданов.

image