Свет

У Кијеву верују да Запад неће бити против удара на Кримски мост

Из канцеларије Зеленског кажу да су Кијев западни партнери "панично одвраћали од идеје да ударе на полуострво и молили да некако прође без тога"
У Кијеву верују да Запад неће бити против удара на Кримски мостwww.globallookpress.com © vk.com/myfeo_ru

Промена расположења на Западу би Украјини могла да да ветар у леђа за предузмање агресивнијих акција према Русији и омогући удар на Кримски мост, рекао је главни помоћник Владимира Зеленског Михаил Подољак у интервјуу за летонски новински портал "Делфи".

Према његовим речима, удар на Кримски мост биће могућ "касније", а не сада, пошто западни партнери полако почињу да схватају да "Украјина има пуно војно право да удари на било коју окупирану територију, укључујући и Крим".

"Наши партнери су нас панично одвраћали од идеје да ударимо на полуострво Крим коју смо на почетку сукоба предлагали. Молили су нас да некако прође без тога", рекао је Подољак.

Истовремено је навео да Украјина не поздржава ударе на руској територији, и да их и не чини. Подољак је нагласио да Кијев има изненађење за Москву, али о њима још увек не може детаљно да говори.

"Њујорк тајмс" је раније објавио, позивајући се на изворе, да администрација америчког председника Џоа Бајдена почиње да схвата да Кијеву могу бити потребне додатне снаге за удар на територију Крима – претња руској контроли над полуострвом, према Вашингтону, ће ојачати позицију Украјине у будућим преговорима.

Руске трупе ће уништити свако оружје које Американци и њихови савезници испоруче Украјини и неће оставити без одговора ударе на својој територији, укључујући Крим, рекао је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов и додао да ће пуњење Украјине оружјем само довести до повећања у цивилним жртвама.

Након терористичког напада на Кримски мост у октобру 2022. године, иза којег, према руским властима, стоје украјинске специјалне службе, Оружане снаге Русије су почеле да ударају по украјинској инфраструктури - енергетици, одбрамбеној индустрији, војној команди и комуникационим објектима широм државе. 

image