Русија

Зашто антируске санкције нису ефикасне?

Бивши амерички министар финансија Лари Самерс каже да би требало пооштрити границе цена руских енергената
Зашто антируске санкције нису ефикасне?© Tanjug/AP Photo/Dmitry Serebryakov

Економске санкције Русији нису тешко пале, будући да земље које чине значајан део светског БДП-а, попут Кине, Индије и Турске у њима нису учествовале, сматра бивши амерички министар финансија Лари Самерс.

Он зато сматра да би, како би се максимизирао утицај економских блокада, границе цена руских енергената требало пооштрити.

Да је професор економије на Харварду потпуно у праву у својој оцени (не)ефикасности санкција, потврђује и прогноза ММФ-а да ће руска економија, упркос ембаргу и замрзнутим резервама централне банке, ове године порасти за 0,3 одсто.

"Трговина са руским суседима знатно је порасла у последњој години, што сугерише да оне служе као транзитна станица за улазак робе у Русију", рекао је Самерс, а пренео Си- Ен- Ен.

Бивши амерички министар за сукоб у Украјини каже да је сада постао "рат исцрпљивања", што у ствари представља војну стратегију у којој једна страна покушава да исцрпи другу до тачке умора.

Самерс такође верује и да је добар потез подржати украјинску економију, а руску имовину искористити као крајњи извор за плаћање трошкова за обнову Украјине.

А осим као помоћ Кијеву, руски новац, предлаже Американац, ваљало би користити и за подршку "свету у развоју који је платио и патио због виших цена хране и енергената због руске агресије".

"То би могло да постави здрав преседан да земље које се баве прекограничном агресијом попут Русије изгубе државну имовину", убеђен је Самерс.

"Дојче веле" је такође сагласан да руска економија, упркос очекивањима, и после годину дана успешно одолева западним санкцијама, пад руског бруто домаћег производа је много мањи него што се очекивало, а најважнији фактор опстанка руске економије јесте огроман новац од продаје нафте и гаса.

И "Скај њуз" је примето да када је Запад увео санкције Москви због покретања Специјалне војне операције, многи су се надали да ће тако обогаљити "ратну машину" Русије. Амерички председник Џозеф Бајден процењивао је да ће руска економија бити "преполовљена", док је бивши британски премијер Борис Џонсон помињао њено "цеђење".

Годину дана касније, пише помало разочарано "Скај њуз", ствари нису онакве каквим се Запад надао.

Уместо "краха" и "цеђења" Русије, БДП је пао скромних 2,2 одсто и ове године се очекује раст од 0,3 одсто, показују подаци Међународног монетарног фонда. Другим речима, Русија је у много бољем стању од Велике Британије.

image
VV inauguration
banner