Свет

Превише папирологије: Земље ЕУ нису претерано заинтересоване за замрзавање руске имовине

Обавно подношење извештаја о замрзнутој руској имовини део је пакета санкција ЕУ о којима се преговара
Превише папирологије: Земље ЕУ нису претерано заинтересоване за замрзавање руске имовинеwww.globallookpress.com © IMAGO/PRESIDENT OF UKRAINE OFFIC

Више од десет земаља Европске уније је одбацило предложене новчане казне које би уследиле у случају да не поднесу извештај о томе где се налази руска државна средства, што је приморало Европску комисију да одустане од свог плана за казне.

Предлог је део 10. пакета санкција ЕУ против Кремља, за који Комисија покушава да добије сагласност пре прве годишњице руске Специјалне војне операције, која пада у петак. За ово је потребна једногласна подршка земаља блока.

Циљ Комисије је да мапира замрзнуту имовину Русије, укључујући и скоро 300 милијарди долара руских девизних резерви које су замрзнуте у земљама Г7 и ЕУ.

Ово мапирање било би први корак у текућим дискусијама о томе како искористити ова средства за плаћање реконструкције Украјине.

Комисија је предложила да се уведу свеобухватне обавезе за "физичка и правна лица, ентитете и органе" да поднесу извештај о томе где се налазе, тржишној вредности и врсти средстава која припадају санкционисаним субјектима, укључујући Централну банку Русије, а која су замрзле локалне власти.

Мапирањем би била обухваћена и средства која још нису замрзнута и средства која су "подложна било каквом померању, преносу, измени, коришћењу, приступу" у две недеље пре њиховог листинга, стоји у нацрту предлога санкција у који је "Политико" имао увид.

Непријављивање би резултирало великим казнама до 10 процената глобалног годишњег промета за правна лица и 50.000 евра за физичка лица која вољно или из немара не пријаве ове информације. Комисија би такође желела да изрекне дневне казне од 10 одсто дневног глобалног промета или 5.000 евра у случају да појединци приморају власнике средстава на сарадњу.

Група од 13 земаља — укључујући Аустрију, Немачку, Белгију, Чешку, Француску, Италију, Летонију, Малту и Португал — уложила је приговор на предлог, рекло је неколико дипломата и званичника ЕУ.

Ове земље су навеле потребу за правним појашњењима "која се не могу решити једноставним прегледом пакета санкција за неколико дана", рекао је један дипломата.

Један број њих је предложио да се читаво питање избаци из 10. пакета санкција, да се одрже технички разговори и да се том питању врати касније. Нико се не противи циљу да се та средства разјасне, кажу дипломате.

"Ми кажемо у реду, наравно, али не сада, само нам треба више појашњења", рекао је други дипломата.

У новим нацртима који су кружили уочи јучерашњег састанка амбасадора ЕУ, у који је "Политико" имао увид, избрисана су два параграфа у вези са казнама.

Разговори о новим санкцијама биће настављени данас.

Казне су биле посебно спорна тачка за неколико земаља ЕУ, које су довеле у питање моћ Комисије да их изрекне, пошто је примена санкција у националној надлежности. Други су говорили у општијим терминима о ризику од административних оптерећења.

Комисија је инсистирала на потреби мапирања замрзнуте руске државне имовине, али је пристала да изузме новчане казне из пакета санкција о којем се расправља, рекли су званичници.

Иначе, из пакета санкција су већ изостављене неке контроверзне ставке, као што су дијаманти и нуклеарна индустрија. Амбиција Комисије је да се пакет договори на време за годишњицу сукоба и у координацији са Г7.

image