Русија

Песков: Не занима нас реакција САД на одлуку о смањењу производње нафте

Битно је шта мисле земље ОПЕК-а и ОПЕК +, а не Вашингтон и поједине земље, поручују данас из Москве
Песков: Не занима нас реакција САД на одлуку о смањењу производње нафтеwww.globallookpress.com © Federico Gambarini

Одлука о смањењу производње нафте Русије и Саудијске Арабије донета je у интересу енергетског тржишта, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков. Он додаје да Москва није заинтересована за то што су у Сједињеним Америчким Државама незадовољни последњом одлуком.

"Ми се оријентишемо на оне одлуке, које доносе земље у којима се производи нафта. У овом случају, важан је став ОПЕК-а и ОПЕК +", објашњава Песков. Последња одлука, како је казао, у интересу је светског енергетског тржишта и донета је како би се обезбедило да цена енергента остане на истом нивоу, односно, да буде под контролом. 

"На ово треба да обраћамо пажњу, а то да ли је нека друга земља задовољна или не - то је њихова ствар", поручују из Кремља. 

Русија се, према речима портпарола, налази у сталном контакту са земљама чланицама ОПЕК+, а ове државе су заинтересоване да дође до стабилизације ситуације на тржишту. 

Подсетимо, земље формата ОПЕК+, укључујући Русију, саопштиле су јуче, 2. априла, да ће од следећег месеца смањити производњу за више од милион барела дневно, што ће трајати до краја 2023. Након овога, уследио је скок цене нафте - нафта "Вест Тексас интермедијет" поскупела је за чак осам одсто, што је највећи скок током једног дана у више од годину дана. 

Како је најављено, Русија и Саудијска Арабија умањиће производњу за 500 хиљада барела дневно, Казахстан за 78 хиљада, Уједињени Арапски Емирати за 144 хиљаде, Оман за 40 хиљада, Кувајт за 128 хиљада, Ирак за 211 хиљада и Алжир за 48 хиљада барела дневно.

Нова концепција спољне политике је само одговор 

Нова концепција спољне политике Руске Федерације је одговор на измењену ситуацију у свету и агресивно понашање одређених земаља, рекао је Песков, коментаришући прошлонедељну одлуку о увођењу новог спољнополитичког програма земље. 

"Несумњиво да је концепција спољне политике обновљена због нове реалности" у којој живимо, додаје он. 

Нови спољнополитички курс Русије, подсетимо, претпоставља елиминацију доминације Сједињених Америчких Држава и других непријатељских држава на глобалној политичкој сцени, што је у прошли петак најавио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Према новом тексту концепције, САД су главни покретач и заговорник антируске линије, а политика Запада, усмерена на свестрано слабљење Русије, окарактерисана је као хибридни рат новог типа.

Обука за употребу нуклеарног оружја белоруских војника почиње данас

Портпарол Кремља је потврдио да обука за коришћење руског тактичког нуклеарног наоружања белоруских војника почиње данас, односно, у складу са оним што је раније наредио председник Русије Владимир Путин. 

"Ако је Путин тако рекао, значи да ће тако бити", прокоментарисао је Песков.

Руски лидер претходно је казао да ће изградња складишта у којем ће се чувати тактичко нуклеарно наоружање бити завршена 1. јула.

Председник Белорусије Александар Лукашенко током свог годишњег обраћања народу прошле недеље саопштио је да је земља спремна да на својој територији прихвати не само тактичко, већ и стратешко наоружање, како би се одбранила од потенцијалне претње, која, како је оценио, долази из Пољске, која се, према његовим речима, спрема за напад на Белорусију.   

image