Русија

Запад се свим средствима бори да задржи хегемонију

Група држава одлучује о свим кључним стварима у међународним односима, али по својим аршинима. Велика Британија, САД, Немачка тврде да подржавају целовитост свих земаља, али не и Србије или Либије или Ирака, истакао је Јевгениј Примаков
Запад се свим средствима бори да задржи хегемонијуwww.globallookpress.com © State Duma Russia

Да нас чекају још тежа времена јер ће се Запад до краја свим средствима борити да задржи своју хегемонију, те да није извесно да ће за нашег века настати нови свет у којем ће колонијално лидерство такозване златне милијарде бити окончано, сматра министар за сународнике у иностранству и међународну хуманитарну сарадњу Русије Јевгениј Примаков.

Додао је и да не може ни да претпостави када ће се мир вратити, односно да шансе за то, нажалост, нису превелике.

"Желео бих да мир наступи одмах и не знам баш никог у руководству Русије ко је за рат. Наш председник (Вадимир Путин) је на почетку Специјалне војне операције навео њене циљеве, између осталих и денацификацију Украјине у циљу мира (…) Нашом победом на бојном пољу шансе ће се повећати", рекао је Примаков у интервјуу за "Вечерње новости".

Руски министар је констатовао и да се свет није променио откад је почела СВО већ да се логика међународних односа изменила много раније а да су Руси упозоравали Запад на то најмање 16 година.

"Ако се вратимо на Минхенску конференцију 2007, тамо је Путин јасно истакао да је стално ширење НАТО-а опасност за националну безбедност Русије", прецизирао је Примаков и додао да су Американци тај говор прогласили за најагресивнију реторику дотад виђену, док је Русија наставила да се понаша у складу с темељним хришћанским и тзв. европским вредностима до данас.

Међутим, "Европа није, у њој данас нема Европе. Док се то не промени, немамо шта да причамо с њима. Јер то је питање вредносног система и непремостивих разлика", истакао је руски политичар.

Упитан за разлику између западног међународног поретка и права и оног за које се залаже Русија, Примаков је одговорио да постоји група држава које одлучују о свим кључним стварима у међународним односима, али по својим аршинима.

"Велика Британија, САД, Немачка тврде да подржавају целовитост свих земаља, али не и Србије или Либије или Ирака", јасан је Примаков.

Дупле стандарде на светској политичкој сцени, по мишљењу Примакова, примењује и француски председник Емануел Макрон; нпр. на Петербуршком међународном економском форуму цитирао је Достојевског и говорио о пријатељству два народа да би по повратку у Париз тврдио да треба "сузбити" Русију.

"У Москви Макрона многи руководиоци не сматрају поузданим партнером. Доживљавају га као поп-политичара или поп-фигуру", рекао је Примаков.

Руски политичар не гаји илузије ни о Енглезима посебно у светлу обуке украјинских бораца, те каже да Русија има вишевековно искуство с Британцима, истичући тежње премијера Велике Британије Винстона Черчила, одмах по завршетку Другог светског рата, да Американци изврше атомске ударе у градовима и постројењима Русије.

О актуелним све учесталијим нападима на Кијевско-печерску лавру и прогон тамошњег свештенства и верног народа, истакао је да се то тиче свих православаца.

"То не треба да сводимо на руски народ него говоримо о целом православном свету. То су огромни напори да се у Украјини разбукта верски рат, као да овај који је у току није већ превише", закључио је Јевгениј Примаков за "Вечерње новости".

image
VV inauguration
banner