Русија

Новинар "Билда" на првој линији фронта: Украјински војници се питају за шта се боре у паклу Бахмута

Чини се да је само питање времена када ће Бахмут потпуно пасти у руске руке, пише новинар немачког листа на линији сукоба
Новинар "Билда" на првој линији фронта: Украјински војници се питају за шта се боре у паклу Бахмутаwww.globallookpress.com © Ukraine Presidency/Keystone Press Agency

"На несрећу Украјинаца, после седмомесечне опсаде, Руси полако али сигурно добијају битку за Бахмут. Само два пута повезују готово опкољени град са остатком подручја под украјинском контролом. У самом граду Руси напредују улицу по улицу. Чини се да је само питање времена када ће Бахмут потпуно пасти у руске руке", овако описује ситуацију у Бахмуту новинар "Билда" Јан Хумин који је недавно посетио, сада већ широм света познати град.

Текст у којем описује бег украјинског војника Андреја са непосредне линије сукоба од тренутка када он бива рањен шрапнелом аутор је насловио "Украјински војници се питају за шта се боре у Бахмуту."

"Расположење војске је напето, фокусирано, забринуто. Многи се питају за шта се боре у Бахмуту. Да ли заиста још увек вреди бранити овај разорени град од поновљених напада руских оружаних снага", пише немачки новинар са линије сукоба.

Иако Јан Хумин не пружа коначан одговор, његов текст указује да и сами Украјинци преиспитују тврдоглавост са којом председник Владимир Зеленски наставља да жртвује своје војнике у том граду, али и расипа муницију што, како је "Њујорк тајмс" претходно оценио, угрожава очекивану украјинску пролећну офанзиву.

Борба за Бахмут показала се као један од најинтензивнијих и најкрвавијих сукоба од почетка Специјалне војне операције. Западни званичници тврде да град не представља стратешку војну вредност, али је украјински председник Владимир Зеленски обећао да ће га бранити што је дуже могуће, након што је град прогласио тврђавом.

Зеленски је тврдио крајем марта да би, у случају да Русија заузме Бахмут, његова влада била под међународним и домаћим притиском да тражи мир са Москвом.

"Губитак Бахмута неће значити само политички пораз, већ би могао да доведе до нашег општег пораза. Затим, уследиће притисци како од народа тако и од међународне заједнице, да направим компромис са Русијом", рекао је он.

Сада само остаје питање хоће ли притисци које Зеленски очекује заиста довести до преговоре, а које је украјински председник до сада тврдоглаво одбијао, будући да и проукрајински "Билд" признаје да је потпуно заузимање града од стране руских снага само питање времена.

Шеф Вагнер групе Јевгениј Пригожин је почетком месеца објавио снимак на којем развија руску заставу испред градске управе Артјомовска, односно Бахмута, посветивши тај тренутак убијеном руском ратном дописнику Владлену Татарском, навевши да су његове снаге де факто заузеле град.

Пригожин је претходно тврдио да је украјинска војска у крвавој бици за Бахмут скоро потпуно уништена, додавши да "чак и у случају да 'Вагнер' буде уништен и да са собом поведе и украјинску војску... то би значило да су постигли своју историјску мисију."

image
VV inauguration
banner