Русија

Захарова поручила лидеру Јужне Кореје: Свака испорука оружја Кијеву је непријатељски акт

Русија води одбрамбене војне операције против колективног Запада, који је одабрао марионетски режим у Кијеву као инструмент свог хибридног прокси рата против нас, рекла је портпаролка руског МСП
Захарова поручила лидеру Јужне Кореје: Свака испорука оружја Кијеву је непријатељски актwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru via globallookpress.com

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова реаговала је на изјаву председника Јужне Кореје Јун Сук Јола, који је рекао да та земља може да почне да испоручује оружје Украјини. Захарова је изјавила да Русија води одбрамбене војне операције против Запада и сматра да је свака испорука оружја Кијеву непријатељски антируски акт.

"Русија води одбрамбене војне операције против колективног Запада, који је одабрао марионетски режим у Кијеву као инструмент свог хибридног прокси рата против нас. У овој ситуацији, сматрамо свако снабдевање Украјине оружјем, без обзира одакле оно долази, као непријатељски антируски акт", нагласила је.

Према њеним речима, овакви кораци ће имати изузетно негативан утицај на билатералне односе са оним државама које их предузимају и биће узети у обзир приликом формирања руских ставова о питањима која утичу на фундаменталне безбедносне интересе дотичних земаља.

"У случају Јужне Кореје, могли бисмо да разговарамо о приступима решавању ситуације на Корејском полуострву", рекла је Захарова.

Она је подсетила да руске оружане снаге врше прецизне ударе искључиво на војне циљеве, а не на цивилну инфраструктуру и да је забринутост око цивилних жртава реалност са којом су се цивили Донбаса суочили још 2014. године као резултат напада групе која је преузела власт у Кијеву.

"То је био један од кључних узрока тренутне кризе. Саосећање за ове бројне жртве нисмо видели код колективног Запада, укључујући и Сеул", закључила је.

Подсетимо, јужнокорејски председник Јун Сук Јол изјавио је да република Кореја може да почне да испоручује оружје Украјини ако постоји озбиљна претња по цивилно становништво земље.

"Ако дође до ситуације коју међународна заједница не може да толерише, на пример, у случају великих напада на цивиле или озбиљног кршења закона ратовања, онда ће нам бити тешко да инсистирамо само на хуманитарној или финансијској помоћи Кијеву", рекао је Сук Јол у интервју за Ројтерс.

Како је навео јужнокорејски лидер, његова земља истражује различите начине да "помогне Украјини у њеној одбрани и обнови" и додао да у таквом случају "неће бити ограничења у помоћи за одбрану и обнову, у складу са међународним и националним правом".

image