Свет

Јужна Кореја неће предати своје совјетско оружје Украјини ни под којим условима

Након склапања дипломатских односа између Русије и Републике Кореје 1990. године, договорена је испорука совјетских тенкова и борбених возила пешадије Сеулу у замену за отпис државног дуга СССР-а, под условима да опрема не напушта земљу
Јужна Кореја неће предати своје совјетско оружје Украјини ни под којим условимаGetty © Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images

Научни сарадник на јужнокорејском Институту за политичке студије Асан Јанг Вук рекао је да САД и даље траже од Сеула да преда совјетске тенкове, али да их јужнокорејска војска "ни под којим условима" неће предати Кијеву.

"Што се тиче руских тенкова 'Т-80У' у служби војске Јужне Кореје, САД и даље траже од нас да их пребацимо, али по овом питању јужнокорејска војска заузима веома чврст став који апсолутно неће то испунити", рекао је Вук за "РИА Новости".

Он је објаснио да је Москва, након склапања дипломатских односа између Русије и Републике Кореје 1990. године, договорила испоруку совјетских тенкова и борбених возила пешадије Сеулу у замену за отпис државног дуга СССР-а, под условима да опрема не напушта земљу.

Према тачки 1 члана 8 Споразума о сарадњи у војно-техничкој сфери, одбрамбеној индустрији и логистици из 1997. између влада Републике Кореје и Руске Федерације, обе земље "немају право да препродају оружје које им је испоручено трећим земљама без писмене сагласности друге стране".

"Не можемо их тек тако поклонити, они су веома важни за нашу војску. Без обзира на то да ли ће се користити у борби, неопходни су за извођење вежби, симулацији потенцијалног непријатеља. Имају много примена. Стога их не можемо дати ни под којим околностима", нагласио је.

Украјина је више пута тражила од Јужне Кореје да јој испоручи оружје, али Сеул и даље остаје при ставу о немогућности снабдевања Кијева убојитим оружјем, иако је пружао хуманитарну помоћ Украјини.

Представник јужнокорејског министарства спољних послова је још једном потврдио ову позицију у контексту одлуке САД и Немачке да испоруче борбене тенкове Украјини. Што се тиче испоруке наоружања јужнокорејске производње, Сеул је напоменуо да то не би имало смисла за Украјину, јер би развој нове опреме захтевао дуг временски период.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, који је посетио Сеул 29-30. јануара, рекао је да би Јужна Кореја требало да, по угледу на Немачку, Шведску и друге земље, промени став и одлучи да пружи војну помоћ Украјини у циљу подршке демократији и успостављању трајни мир.

Столтенберг се састао и са министром одбране Ли Џонг Супом, током којег су стране разговарале о безбедносним питањима на Корејском полуострву, у Европи, развоју сарадње Јужне Кореје и НАТО-а у области одбране.

Јужнокорејски министар је 31. јануара у Сеулу разговарао и са америчким секретаром за одбрану Лојдом Остином. Али током конференције за новинаре након састанка, Украјина није званично поменута, а на питања новинара Џонг Суп је само рекао да Јужна Кореја "прати ситуацију у Украјини".

 

 

image
VV inauguration
banner