Свет

Лидер Јужне Кореје: Не искључујемо могућност испоруке оружја Кијеву

Истражујемо различите начине да помогнемо Украјини у њеној одбрани и обнови, и у том случају неће бити ограничења у помоћи, у складу са међународним и националним правом, каже Јун Сук-јол
Лидер Јужне Кореје: Не искључујемо могућност испоруке оружја КијевуGetty © (Photo by Kim Hong-Ji - Pool/Getty Images

Република Кореја може да почне да испоручује оружје Украјини ако постоји озбиљна претња по цивилно становништво земље, изјавио је јужнокорејски председник Јун Сук-јол.

"Ако дође до ситуације коју међународна заједница не може да толерише, на пример, у случају великих напада на цивиле или озбиљног кршења закона ратовања, онда ће нам бити тешко да инсистирамо само на хуманитарној или финансијској помоћи Кијеву", рекао је Сук-јол у интервју за Ројтерс.

Како је навео јужнокорејски лидер, његова земља истражује различите начине да "помогне Украјини у њеној одбрани и обнови" и додао да у таквом случају "неће бити ограничења у помоћи за одбрану и обнову, у складу са међународним и националним правом".

Он је додао да ће Република Кореја предузети "најприкладније мере" с обзиром на њен однос са странама у сукобу и дешавања на бојном пољу.

Подсетимо, Сеул је испоручивао хуманитарну помоћ Кијеву, као и војну опрему као што су шлемови и панцири, али не и оружје. У новембру 2022, "Волстрит џорнал", позивајући се на изворе, известио је да ће Република Кореја продати 100.000 артиљеријских граната Сједињеним Државама којеће накнадно бити пребачене у Украјину.

Како је тада истакло јужнокорејско Министарство одбране, у преговорима о испорукама полази од премисе да је крајњи прималац муниције америчка страна.

Осим тога, у марту се сазнало да је Национална управа за набавку одбране Републике Кореје одобрила прошле године испоруку пољских хаубица "Краб" са јужнокорејском шасијом од Варшаве Кијеву.

САД да појачају обуздавање Северне Кореје

Јужнокорејски председник додао је да намерава да постигне „опипљиве резултате” у јачању заједничких напора са САД у супротстављању претњама из Северне Кореје током самита, који ће бити одржан крајем априла у Вашингтону. 

Према његовим речима, како би обуздао Пјонгјанг, Сеул ће повећати напоре да побољша сопствене обавештајне способности, укључујући опрему за надзор и развој "ултра-ефикасног оружја високе прецизности". 

Он је такође упозорио да ће нуклеарни рат између његове земље и Северне Кореје вероватно "претворити целу североисточну Азију у пепео".

Одговарајући на питање о могућности стварања трилатералне "групе за нуклеарно планирање" у којој би учествовали Вашингтон, Сеул и Токио, чији аналог постоји у НАТО-у, Сук-јол је рекао да се "Јужна Кореја фокусира на билатералну сарадњу у размени информација, планирању у ванредним ситуацијама и заједничкој примени".

"Ако говоримо о нуклеарном нападу великих размера, мислим да у случају Корејског полуострва морамо да припремимо озбиљније мере од оних које постоје у НАТО-у", нагласио је и додао да приступање Јапана не би представљало велики проблем, али да је направљен велики напредак између Републике Кореје и Сједињених Држава.

image