Русија

Нема повлачења Путинове позивнице за самит Г20

Амбасадор Индонезије у Москви Хозе Таварес каже да су позивнице послате и да ни једна неће бити повучена "чак и уколико друге земље буду правиле притисак"
Нема повлачења Путинове позивнице за самит Г20www.globallookpress.com © Kremlin Pool

Позивница председнику Русије Владимиру Путину за учешће на самиту Г20 у Индонезији наредног месеца неће бити повучена, изјавио је амбасадор те земље у Москви Хозе Таварес за ТАСС.

Нагласио је да су позивнице које шаље председник Индонезије Џоко Видодо послате и да ни једна неће бити повучена "чак и ако друге земље буду правиле притисак". У Индонезији се надају, нагласио је, да ће руски председник присуствовати самиту.

Индонезија, која већ деценијама негује политику несврстаности, од почетка сукоба у Украјини заузела је неутралну позицију. Видодо је крајем јуна постао први азијски лидер који је од почетка сукоба посетио и Москву и Кијев.

Самит држава чланица формата Г20 одржаће се 15. и 16. новембра на оству Бали у Индонезији. Очекује се да ово буде први сусрет америчког председника Џозефа Баједна и лидера водећих европских земаља са Путином и председником Кине Си Ђимпингом.

Представници Беле куће недавно су изјавили да ће покушати да ураде све како би се избегао директан сусрет Бајдена и Путина током трајања самита.

Таварес је изјавио и да је самит "прилика да се представници великих светских економија сретну и реше проблеме са којима се тренутно суочавамо".

image