Русија

Колико кошта осредња дезинформација Стејт департмента?

Портпаролка МСП-а Русије Марија Захарова недавно је постала јединствен званичник, о њеним "способностима" и "достигнућима" детаљно се можете информисати на порталу министарства спољних послова друге државе
Колико кошта осредња дезинформација Стејт департмента?www.globallookpress.com © MFA Russia

Амерички Стејт департмент објавио је недавно чланак о представници руског Министарства спољних послова Марији Захаровој, наводећи да је она једно од "лица пропаганде Кремља".

Тако су Захаровој, која је била први руски дипломата којем је Вашингтон увео санкције на почетку Специјалне војне операције, Американци приредили још једну част. Посветили су јој посебну страницу на званичном порталу Стејт департмента.

Портпаролка МСП-а Русије постала је јединствен званичник, о њеним "способностима" и "достигнућима" детаљно се можете информисати на порталу министарства спољних послова друге државе. Две нуклеарне суперсиле - Русија и Сједињене Америчке Државе - посветиле су јој по једну страницу на званичним порталима својих институција.

За ову биографију у покушају на порталу Стејт департмента Американци нису штедели, морали су добро да је искеширају.

Ко би рекао да дезинформације коштају чак 120 милиона америчких долара, колико су тамошње власти издвојиле за Глобал ингејџмент центар (Global Engagement Center) - посебну структуру унутар Стејт департмента чији је циљ "борба против стране пропаганде и дезинформација". 

За Захарову тако, у чланку пише да је најпознатија "по свом борбеном стилу, саркастичном тону и екстремним антизападним осећањима". Замера јој се што је оптуживала западне медије за ширење дезинформација, а Англосаксонце да желе рат. Посебан грех јој је, ваљда то што је позвала Запад "да утиче на своје украјинске штићенике да напусте ову најопаснију авантуру", мислећи на оптужбе да Кијев спрема такозвану прљаву бомбу.

У низу "грехова" Стејт департмент јој посебно замера што је Вашингтон оптужила да је осмислио "ђаволски план" да ослаби привреду земаља чланица ЕУ и стави их у "робовску зависност".

Шта је међу њеним изјавама била "пропаганда" и лаж, лако је закључити.

"Девојка од више милиона долара" у ауторском чланку за "Известија", скренула је пажњу на низ неистина које су објављене у тексту на порталу Стејт департмента, наводећи да је "поприлично осредњи".

"На жалост, још једном сам се убедила у то да су инсценирање, лажи и увреде кредо америчке спољне политике. Притом све то се ради осредње, иако за велике паре. У суштини за 120 милиона долара могло је да се напише нешто озбиљније. Или да се те паре пребаце Зеленском за лекове", навела је Захарова.

Захарова: Запад стално потврђује све што говорим

"Оптужена сам да 'лажем' да је 'Англосаксонцима потребан рат по сваку цену и да је њихов омиљени метод решавања сопствених проблема путем провокација, дезинформација и претњи'". Ипак, како каже, последњих годину и по дана нису демантовали њене раније речи, већ су их, напротив, само потврдиле.

Англосаксонци су претили санкцијама, користили провокације, ширили дезинформације, а прибегавали су и другим "решењима" које смо имали прилику да видимо у зони Специјалне војне операције. То укључује и испоруку наоружања Кијеву и јаку информациону кампању против Русије која је без преседана, навела је она.

Челична лејди руске дипломатије даље је цитатима подсетила на речи највиших америчких званичника, којима су они потврдили да Вашингтон жели рат по сваку цену. 

"Још није дошло време за преговоре", рекао је крајем децембра саветник америчког председника за питања националне безбедности Џејк Саливан.

"Специјална операција не треба да се заврши преговорима", изјавио је у фебруару ове године портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.

"Прекид ватре неће довести до праведног и дугорочног мира", речи су америчког државног секретара Ентони Блинкена. 

И, изјава заменика америчког државног секретара Викторије Нуланд: "Ово мора да се заврши стратешким поразом Русије". 

Осим тога, Захарова се осврнула и на своја ранија упозорења која се тичу нуклеарне претње, за које Вашингтон тврди да је дезинформација. Подсетила је да је сам председник Украјине Владимир Зеленски позвао НАТО да изврши превентивни нуклеарни напад на Русију и додала да је Лондон већ потврдио да ће Кијеву послати муницију са осиромашеним уранијумом. 

Портпаролка је искористила прилику да још једном укаже на то да су информације о "масакру" у Бучи заправо лаж. Запад и Украјина још нису представили списак лица које су наводно ликвидирали руски војници. Москва већ месецима тражи да јој се доставе имена, али уместо одговора, како каже, уследио је мук. Одговора нема. 

image