Русија

Медведев: Пољски манијаци још халуцинирају о преузимању делова Украјине

Пољска остаје за нас непријатељска земља, она никада неће бити равна Русији, оценио је бивши председник Руске Федерације
Медведев: Пољски манијаци још халуцинирају о преузимању делова Украјине© Tanjug/Ekaterina Shtukina, Sputnik, Pool Photo via AP

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев рекао је данас да Пољска још машта о обнављању уније са Украјином, односно некадашње државне заједнице Пољске и Литваније која је престала да постоји у 18. веку, а у коју су улазили делови данашње Украјине.

Ипак, Медведев је нагласио да Пољска не уме да буде империја, иако то непрестано покушава, и да ће она за Русију остати непријатељска држава, без обзира на то да ли ће у будућности имати у свом саставу делове Украјине или не. 

"Без интелектуалне снаге да створи одрживу будућност, Пољска, потврђујући реноме 'земље која живи у прошлости', црпи инспирацију из мапа од пре 400 година, када су се делови садашње Украјине налазили у оквиру њених граница. Империјалистичке халуцинације гурају пољско руководство на пучину тешких историјских ломова", написао је Медведев на Телеграму.

Даље је објаснио да Варшава сматра да је дошао тренутак "сад или никад", да се преузму остаци Украјине, о чему је прошле године говорио и председник Русије Владимир Путин. 

"Али, наравно, нико од пољских манијака који халуцинирају (о преузимању делова садашње Украјине) не размишља о последицама. База из које Запад црпи ресурсе ускоро ће бити у потпуности искоришћена", упозорио је.

Медведев је подсетио и на то како је изгледало заједничко бивствовање Пољака и Украјинаца на истој територији у оквиру једне земље, у периоду од 1920. до 1939. године, када је и створено "плодно тло" за развој бандеризма међу Украјинцима. 

"Управо су Пољаци, својом сујетом и бахатошћу, дали идеолошко гориво за настанак национализма и бандеризма, за јачање демонског унијатизма, и претварање Галиције и Волиније у легло крвавог сатанизма."

Додао је и да се Французи и Немци прилично нелагодно осећају због пољских претензија, што је био случај и с претходним лидерима из Берлина и Париза. Ипак, у свему томе он види умешаност Вашингтона. 

"Да је Вашингтон аутор овог пројекта, усмереног на слабљење Старог света, види се голим оком."

Ипак, Медведев тврди да би пољско присвајање територија Украјине могло бити донекле и корисно јер би Европа схватила да амбицијама Варшаве нема краја. Како каже, могло би се могло очекивати да Пољска "пошаље рачун" и Берлину и Паризу за то што сузбија Русију или да од Немачке затражи неке делове територије. Када схвате каква је ситуација, Европљани ће се обратити Русима за помоћ. "И сами ће направити нови договор о европској безбедности не би ли сузбили немирну Пољску."

Медведев је, за крај, нагласио да "Пољска није равна Русији, и да то никада неће бити. Тако је Господ одредио".

image