Русија

Медведев: Могуће отцепљење неких држава од САД, навијам за Тексас

Империје се никада не распадају без накнадних ратова, а после распада СССР-а рат је избегаван скоро 30 година, каже бивши руски председник
Медведев: Могуће отцепљење неких држава од САД, навијам за Тексасwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Савремени свет је болестан и вероватно је на ивици новог светског рата, али то се може избећи, изјавио је заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев.

"Свет је болестан. И сасвим је вероватно да је на ивици новог светског рата. Да ли је то неизбежно? Не, није", рекао је Медведев током разговора са учесницима маратона "Знање".

Он је додао да се "империје никада не распадају без накнадних ратова, а после распада СССР-а рат је избегаван скоро 30 година".

"Светски рат се може избећи, али нећу да дајем прогнозе, то је незахвалан задатак", казао је.

Медведев је казао да је "тиха подела" Украјине између Пољске и других земаља боља од уласка Кијева у НАТО или светског рата.

"Таква тиха подела је боља од Украјине у НАТО-у или светског рата. Похлепа, злоба, мржња и амбиција су често јачи од здравог разума. Заузимање западних региона Украјине, Пољска, Мађарска и Румунија сањају више од једне деценије", додао је.

Он је напоменуо да посебно лидери Пољске, разговарају са украјинским властима о стварању конфедерације, "а да то није далеко до уније, као што је некада било". Према његовим речима, Пољска и друге земље настоје да што пре спроведу ове планове, док се, како је рекао, не затвори прозор могућности", а Русија и представници колективног Запада не постигну договор.

Запад неспреман за равноправно партнерство

Према његовим речима, Запад се показао као неправедан према Русији и није спреман за равноправно партнерство

"Такозвани западни свет се показао неправедним према нашој земљи на много начина и није спреман на равноправно партнерство. Више пута смо тражили од наших бивших партнера, које сада често називамо и непријатељима, да чују нашу забринутост у области безбедности, које су настале након смрти Совјетског Савеза", објаснио је Медведев.

Бивши руски председник је приметио да Запад није чуо Русију, да су се "само ругали у извесном смислу свих ових година, исцрпљивали, покушавали да је ослабе, окруживали је новим војним базама истог оног војног блока који је био у непријатељству са њиховом бившом земљом деценијама".

Како је навео, на Русију санкције баш и не делују и нису имале фаталан ефекат нити ће га имати, а нова ограничења имају само један циљ – да покажу лојалност Сједињеним Америчким Државама.

Могуће отцепљење неких држава од САД

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације је напоменуо да је отцепљење америчких држава врло вероватан сценарио и да ће "навијати за Тексас" ако Остин одлучи да тражи независност од Вашингтона.

"Борба за истребљење између политичких елита и економских кланова довешће до изолације разних држава. Ово је потпуно могућ сценарио, који се већ размећу својом независношћу у најосетљивијим питањима, почевши од могућности примене смртне казне криминалцима и завршавајући са економским проблемима", навео је.

Како је Медеведев навео, Калифорнија и "држава усамљена звезда" Тексас већ траже слободу, а чинило би се да би сасвим недавно и овај сценарио могао да делује апсурдно или веома чудно, али је, ипак, Тексас већ почео да се припрема за референдум, 2021. године.

"Калифорнија и 'држава усамљена звезда' Тексас већ траже слободу, а недавно се чинило да би овај сценарио могао да делује апсурдно или веома чудно, ипак Тексас је почео да се припрема за референдум, 2021. године републиканци у држави Тексас израдили су акт о независности те државе", рекао је Медведев.

Он је додао да су се појавили нови закони, тако да ту забава тек почиње.

"Не знам за вас, али ја ћу навијати за Тексас, да видимо шта они тамо могу да ураде", поручио је.

Сваки политичар у Европи зависи од САД, чак и они који су лојални Русији

Апсолутно сви европски политичари зависе од Сједињених Држава, рекао је Медведев.

"Сваки политичар у Европи зависи од САД! Не постоји ниједан политичар који не зависи. Чак и они најмирнији, најлојалнији, са којима имамо нормалне односе, и даље зависе од њих", казао је.

Како је навео, "Америка је деценијама спроводила обуке са њима, створила систем односа са европским државама, довела их у понижавајући положај да не могу да замисле да испадну из координатног система у којем Сједињене Државе имају доминантну улогу", додао је.

Према његовим речима, Европа је добровољно дала скоро сав свој суверенитет, превласт економске моћи у руке Сједињених Држава. Како је додао, сада се у Европи појављује нека "'ситна опозиција' која је грубља од осталих на речима, али генерално, чим зазвижде из Вашингтона, сви су на опрезу и испуњавају све команде". 

СВО одговор Русије на бескрајно ширење НАТО-а

Извођење Специјалне војне операције (СВО) је одговор Русије на ширење НАТО-а, пошто противници разумеју само језик силе, навео је бивши руски председник.

"СВО је наш одговор на бескрајно ширење НАТО-а. Наши противници разумеју само језик силе, не желе да чују и разумеју ништа осим тог језика. И ја сам, као моји другови, колеге деведесетих, имао илузије о томе како ћемо добро живети у хармонији са Европљанима, САД, да више нисмо непријатељи, да нисмо супротстављени једни другима. Међутим, све се распало", казао је.

Медведев је напоменуо да западне земље не желе равноправно партнерство са Руском Федерацијом и да желе да доминирају.

"Зато још једном понављам: они разумеју само силу и само сила треба да им се супротстави. Само на овај начин биће стављена тачка на бесконачно, непрекидно ширење НАТО-а, на окруживање Русије са све више војних база, на тестирање наше снаге", навео је.

image