Русија

Путин: Кад је тешко, Запад ћути о економији

Мали бизнис је постао прави покретач структурне реконструкције руске привреде, казао је руски министар економије
Путин: Кад је тешко, Запад ћути о економији© kremlin.ru

Многе земље Запада, изгледа, пре бирају да не говоре и да потпуно прећуте податке о економским тешкоћама, указао је руски председник Владимир Путин на састанку са министром за економски развој Максимом Решетњиковим.

Према информацијама руског министра за економски развој, многе државе су економске последице пандемије корона вируса превазишле великим задуживањем, што је довело до повећања инфлације.

Али, како каже руски председник, оне више воле да о томе не говоре.

"Гледам понекад западну аналитику, европске и америчке канале информисања. Потпуно прикривају информације о економским проблемима. О томе нико стручан не говори", приметио је Путин.

Економија у Русији има добре резултате, нагласио је руски председник рекавши да је низак јавни дуг Русије добар показатељ, посебно у поређењу са другим земљама.

"Јавни дуг Руске Федерације је 14,9 посто. САД имају 121,7 посто, Еврозона 90,9 посто, Немачка - 66,5, Француска - 111,1 посто. Наш државни дуг је добар показатељ", нагласио је Путин.

Руски министар економије је указао да је мали бизнис постао прави покретач структурне реконструкције руске привреде и то захваљујући политици систематских промена која је годинама вођена, и захваљујући националном пројекту "Мала и средња предузећа и подршка индивидуалним предузетничким иницијативама".

"Свака десета рубља кредита у привреди малих и средњих предузећа је на неки начин подржана државним финансијама", нагласио је Решетњиков.

Према његовим речима, Министарство за економски развој сада развија два главна програма подршке сектору малих и средњих предузећа: такозвано кровно финансирање – када власти гарантују покриће дела губитака банака од кредитирања малих предузећа, а Централна банка програм за финансирање банака за кредитирање малих предузећа по преференцијалним стопама.

Захваљујући овим програмима, према његовим речима, у регионима је постало доступно повлашћено кредитирање. "Ако су раније само водећи центри у држави, тј. већи градови имали повластице, сви ови алати сада обезбеђују да бенефиције буду доступне широм земље", рекао је он.

Министар је рекао да је предузећима у пограничним областима која су имала тежак период због актуелне ситуације - предузећима у Белгородској, Брјањској и Курској области и на Криму – пружена неопходна помоћ.

"Молим вас да наставите тако и помажите", рекао је Путин истичући да је подршка погођеним регионима неопходна.

Према речима министра, решење је прихваћено и у регионе је већ уложено раније одвојених милијарду рубаља.

image
VV inauguration
banner