Русија

Рјабков: Oдноси Русије и САД су на ивици отвореног оружаног сукоба

Дипломате у Вашингтону, као по правилу, своје потчињене у Европи убеђују да су сигнали који долазе из Москве елемент "кампање дезинформисања", казао је руски дипломата
Рјабков: Oдноси Русије и САД су на ивици отвореног оружаног сукобаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Односи између Русије и Сједињених Америчких Држава су на ивици отвореног оружаног сукоба, али Москва ради на томе да до тога не дође, изјавио је заменик министра спољних послова Руске Федерације Сергеј Рјабков у емисији "Првог канала".

"Радимо на томе да односи са САД не падну у понор отвореног оружаног сукоба, већ смо на ивици, на ивици тог понора", рекао је он.

Амерички представници покушавају да се представе као одвојени од целог света и "у светским медијима промовишу тезу да Вашингтон није умешан" у терористички напад на Кремљ и задирање у живот руског председника, приметио је дипломата.

Реакција САД на сигнале Москве након украјинског напада дроном на Кремљ је, према речима Рјабкова, "занемаривање основа спољне политике".

Према његовим речима, контакти Москве и Вашингтона се одржавају по потреби.

"Канали постоје и успостављамо дијалог, чак и онај на високом политичком нивоу по потреби", рекао је он.

Мада, како је рекао, није питање да ли дијалог постоји, већ то што дипломате у Вашингтону, као по правилу, своје потчињене у Европи убеђују да су сигнали који долазе из Москве елемент "кампање дезинформисања", и то раде деценијама.

"Људи који то понављају сваки дан много пута постали су заробљеници сопствених клишеа и сопствене пропаганде", наставио је дипломата.

САД користе своје "марионете" у Украјини за све опасније провокације

"Мислим да ће свака здрава особа у било којој земљи разумети да САД настављају политику ескалације и да користе своје штићенике у Кијеву, своје 'марионете' тамо, за организацију и спровођење све провокативнијих и опаснијих акција", истакао је заменик министра, коментаришући нападе дронова на Кремљ.

Русија је спремна да употреби "буквално сва средства" како би осигурала да нико не сме да задире у безбедност земље и њеног руководства, нагласио је он.

Према Рјабкову, САД могу да негирају своју одговорност и саучесништво у "крајње недопустивом, нечувеном и до сад невиђеном терористичком нападу који превазилази све замисливе границе", али то никога не убеђује у супротно.

Украјина је врх копља у рукама САД

Вашингтон је већ дуго директно укључен у украјински сукоб и има за циљ да уништи суверену Русију, додао је Рјабков.

"САД су водиле отворени хибридни рат против моје земље. Украјина је само оруђе у њиховим рукама, то је врх копља којим маше колективни Запад, предвођен Америком", рекао је он и додао да је њихов циљ да униште суверену, независну Русију, чиме директно задиру у темеље њеног државног уређења.

Према Рјабкову, "међународни медији уводе наратив да САД нису умешане у сукоб у нади да ће тако придобити подршку одређеног броја оних који нису склони да разумеју шта се дешава", објаснио је дипломата.

Заменик министра спољних послова РФ скренуо је пажњу на то да је Русија више пута говорила о томе како је настала криза у Украјини, указујући на деструктивну улогу коју су САД имале у догађајима који су претходили државном удару у Кијеву 2014. године, шта се дешавало дугих осам година након тога, колико је дипломатским средствима уложено напора да се заустави агресија на народ Донбаса, коју спроводи кијевски режим.

"Све ово је игнорисано и прецртано. А сада покушавају да се представе као они који само помажу Кијеву у некој врсти борбе, ово је врхунац цинизма и лицемерја", рекао је заменик министра.

На Вашингтону је да заустави сукоб, нагласио је Рјабков премда сигуран да су се САД определиле за другачији исход.

"Чињеница да је Америка одлучна, како она сама то формулише, да нанесе стратешки пораз Русији забележена је у многим писаним документима, и у НАТО документима под америчким диктатом", нагласио је он.

image
VV inauguration
banner