Русија

Рјабков о тајним документима: Лажно и намерно подметање са циљем да се обмане Руска Федерација

Пошто су САД страна у сукобу која води хибридни рат против Русије, оваквим триковима могуће је довести у заблуду непријатеља, каже заменик руског министра спољних послова
Рјабков о тајним документима:  Лажно и намерно подметање са циљем да се обмане Руска Федерацијаwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков изјавио је да би цурење тајних америчких докумената могло представљати подметање чији је циљ обмањивање Руске Федерације.

"Вероватно је некоме интересантно да види та документа, ако су то уопште документи, или је све ово лажно, можда и циљано подметање", рекао је Рјабков.

Према његовим речима, пошто су САД страна у сукобу која води хибридни рат против Русије, оваквим триковима могуће је довести у заблуду непријатеља

"Не кажем ништа, само признајем да су овде сасвим замисливи разни сценарији, модели", истакао је.

Подсетимо, раније су амерички медији јавили да су Пентагон и Министарство правде САД покренули истрагу због цурења тајних докумената који се односе на планове Вашингтона и НАТО-а да припреме украјинске оружане снаге за контраофанзиву.

Објављено је много материјала који откривају податке о распореду испоруке наоружања и броју војника , посебно на Твитеру и Телеграму. "Њујорк тајмс" је 7. априла објавио да се на интернету појавио нови део америчких тајних докумената о украјинским темама. Како наводи издање, пронађени су и материјали везани за Блиски исток и Кину.

Лавров и руска делегација још нису добили визе за учешће на Савету безбедности УН

Још нису издате визе за руског министра спољних послова Сергеја Лаврова и руску делегацију за учешће на Савета безбедности УН (СБ), који ће бити одржани у Њујорку у априлу, додао је Рјабков.

"Још није издата ниједна виза", нагласио је.

Подсетимо, Русија председава Саветом безбедности УН у априлу. Василиј Небензја, представник Руске Федерације при светској организацији, раније је рекао да ће "Лавров посетити седиште УН и учествовати на састанцима Савета безбедности 24. и 25. априла".

Русија поступа у складу са законом о конзуларном приступу новинару Гершковичу

Када је у питању случај америчког новинара листа "Волтстрит џорнал" Еван Гершкович, који је ухапшен због шпијунаже, Русија поступа у складу са одредбама конзуларне конвенције и не прихвата покушаје притиска по овом питању, казао је Рјабков.

"Поступамо по овом питању у складу са нашим законима, узимајући у обзир, наравно, релевантне одредбе конзуларне конвенције, али се такође руководимо постојећом праксом у овој области, тако да не покушавамо да вршимо било какав притисак", рекао је.

image