Русија

Руска влада одобрила концепт безбедности деце на интернету

Предлаже се повећање дигиталне писмености деце као и број друштвено значајних пројеката у штампаним и електронским медијима
Руска влада одобрила концепт безбедности деце на интернетуGetty © Matic Zorman / Stringer

Влада Руске Федерације је одобрила концепт који доприноси безбедности деце на интернету, наводи се на званичном Телеграм налогу владе. Сврха документа је да се деца заштите од претњи и ризика у савременом дигиталном окружењу.

"Деца на интернету могу да се суоче са разним опасностима, са злонамерницима који ће, представљајући се као њихови вршњаци, сазнати личне податке детета или се распитивати о његовој породици и искористити те податке за манипулацију у криминалне сврхе", наводи се у саопштењу.

Због тог и других многобројних ризика, у концепту се наводи да држава и родитељске заједнице треба да се уједине, да се формира и реализује настава о информационој безбедности у образовном процесу и да се најмлађи науче безбедном понашању на интернету.

Предлаже се и повећање дигиталне писмености деце, као и број друштвено значајних пројеката у штампаним и електронским медијима.

За родитеље, наставнике, библиотекаре у дечијим библиотекама и друге стручњаке биће организована обука током које ће се упознати са правилима безбедног понашања деце на мрежи и начинима заштите од приступа деструктивним информацијама, наводи се у саопштењу.

Региони се подстичу да узму у обзир нови концепт када организују активности које доприносе информационој безбедности деце и да шаљу годишње извештаје Министарству дигиталног развоја. Министарство ће заузврат Влади поднети извештај о примени новог концепта.

Документ ће важити неограничено, произлази из саопштења.

image