Русија

Захарова о рушењу споменика захвалности Црвеној армији: Пољаци, од данас званично незахвални

У директном преносу срушен је споменик захвалности Црвеној армији на месту где је сахрањено више од 500 војника првог украјинског фронта
Захарова о рушењу споменика захвалности Црвеној армији: Пољаци, од данас званично незахвалниwww.globallookpress.com © Maciej Luczniewski/ZUMAPRESS.com

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова осврнула се на данашње рушење споменика захвалности Црвеној армији у Пољској, рекавши да су пољске власти показале незахвалност.

"У Пољској је у директном преносу срушен споменик захвалности Црвеној армији на месту где је сахрањено више од 500 војника првог украјинског фронта. Од данас су Пољаци званично незахвални", написала је Захарова на Телеграму.

Рушење споменика уз помоћ тешке опреме директно је преносио Институт националног сећања Пољске. Представници локалних власти, као и директор Института националног сећања Пољске Карол Навроцки, стигли су на лице места да посматрају радове.

"Ово није споменик. Споменик мора бити историјски, научно или естетски привлачан. Овај споменик се не односи на догађаје који су се одиграли, јер 1945. године није било ослобођења и хероја Црвене армије. То је симбол совјетског комунизма, симбол совјетске пропаганде", рекао је један пољски званичник.

Споменик захвалности Црвеној армији, подигнут 1945. године на раскрсници улица Складовска-Курие и Жиромског, овековечио је успомену на 676 војника првог украјинског фронта који су погинули у борбама у марту 1945. године. 

Последњих година у Пољској је уништено на стотине споменика војницима Црвене армије који су погинули за ослобођење земље. 

Пољски председник Анџеј Дуда је у лето 2017. потписао измене закона о забрани пропаганде комунизма или неког другог тоталитарног система у називима зграда, објеката и просторија за јавну употребу. Закон предвиђа, између осталог, рушење совјетских споменика. 

Према проценама Института националног памћења Пољске, који је задужен за рад на меморијалима, закон о декомунизацији захватиће око 230 споменика Црвене армије. Истовремено, према закону, декомунизација неће утицати на места сахрањивања.

Руске власти су више пута изјављивале да неке европске земље покушавају да прекрајају историју. Руски председник Владимир Путин је раније рекао да су "они, посебно Пољска, склопили споразум са нацистичком Немачком и да Русија има на располагању документе о томе како су преговарали". 

Према мишљењу руских политичара, Европа није спремна да призна овај део своје историје. Путин је рекао да је Руска Федерација дужна да обезбеди очување истине о Великом отаџбинском рату и да се одупре покушајима фалсификовања њене историје.

Оскрнављени споменици и у Немачкој

Амбасада Русије у Немачкој осудила је скрнављење 14 надгробних споменика совјетских војника у меморијалном комплексу Сеелов Хејтс у савезној држави Бранденбург,  што су починили непознати вандали.

"Настављамо да бележимо вандалске акте над совјетским војним гробовима и спомен обележјима у Немачкој. Огорчени смо због скрнављења гробова војника Црвене армије који су дали своје животе за ослобођење света и Европе од нацизма", наводи се у саопштењу амбасаде пише на Телеграм каналу.

Како је саопштено из дипломатског одељења, у меморијалном комплексу Селов Хејтс укупно је 14 надгробних споменика оштећено или делимично уништено. Уз изјаву су приложене фотографије.

"Посебно је цинично што је овај подли злочин почињен уочи Дана победе у Великом отаџбинском рату", истакла је амбасада.

Битка за Сеелов Хејтс у априлу 1945. једна је од највећих у току берлинске офанзиве. Заузимање ове стратешке тачке и пораз 9. армије Вермахта дали су одлучујући допринос приближавању Победе у завршној фази Великог отаџбинског рата и отворили Црвеној армији директан пут ка Берлину .

Меморијал Сеелов Хејтс отворен је у новембру 1945. године, састоји се од отвореног простора са војном опремом и музеја, који је почео са радом 1972. године. Зграда музеја је уређена у облику командног места 1. белоруског фронта на висоравни Рејтвејн. На територији меморијалног комплекса сахрањено је више од 30.000 совјетских војника.

image