Свет

Пољска срушила још четири споменика совјетским ослободиоцима

Кремљ је осудио овај потез и оптужио Варшаву да распирује русофобију
Пољска срушила још четири споменика совјетским ослободиоцима© MFA Russia

Пољске власти срушиле су још четири споменика погинулим совјетским војницима из Другог светског рата, тврдећи да је Црвена армија поробила Пољску 1945. године. Портпарол Кремља Дмитриј Песков осудио је овај потез, описујући тврдње Варшаве као "монструозну лаж".

Рушење ратних споменика обављено је у четвртак, у местима Глубчице, Бичина, Сташов и у Боболицама на северу земље.

Стојећи испред једне од статуа, непосредно пре рушења, шеф пољског Института националног сећања (ИПН) Карол Навроцки изјавио је да је "овај споменик - споменик лажи". Институт сећања у Пољској координира рушење споменика које се спроводи као део "програма декомунизације".

"Храњење монструозним лажима"

"Совјети нису донели слободу 1945. године, они су донели ново ропство", рекао је Навроцки, пренео је Ројтерс.   

"Ово је споменик срамоте, споменик презира победника над жртвама", изјавио је раније Навроцки, док је надгледао рушење једног од споменика у Глубчицама.

Реагујући на акције Варшаве, портпарол кремља Дмитриј Песков подсетио је да је "много грађана Совјетског Савеза погинуло ослобађајући Пољску".

Песков је такође оптужио власти у Варшави да покушавају да "преваре млађу генерацију Пољака, хранећи их лажима и изазивајући русофобију међу Пољацима".

Убрзано рушење споменика

Док Русија тврди да је Црвена армија ослободила Пољску од нацистичке Немачке, пољски званичници верују да је земља била подвргнута "репресивном комунистичком режиму".

Пољска влада је 2016. усвојила закон којим се од локалних власти захтева да уклоне све објекте и имена који "пропагирају комунизам и друге тоталитарне системе". Рушење је посебно убрзано после почетка специјалне руске војне операције на Украјину.

Говорећи прошлог месеца за пољске новине "Газета поморска", Навроцки је открио да су власти већ срушиле 20 споменика посвећених Совјетима, додајући да је остало још 40 споменика предвиђених за рушење.

Позив земљама бившег комунистичког блока

Пољски суседи, Летонија и Естонија кренуле су истим путем, уклањајући последњих месеци неколико ратних споменика из совјетског доба.

"Руски тенк украшен заставом Совјетског Савеза, који иде ка Херсону, постао је веома моћан симбол, на који гледа цео свет", изјавио је Навроцки, повезујући још директније програм "декомунизације" са савременом сукобом у Украјини.

"Апелујем на власти свих земаља, посебно оних из бившег комунистичког блока, да избришу из јавног простора сва имена и симболе који се односе на људе, организације, догађаје или датуме из комунистичког доба", поручио је он.

image
VV inauguration
banner