Свет

Пољска: Не смета нам што се наши плаћеници боре у Украјини

Пољаци који ратују против Руса неће бити кажњени, иако је то противзаконито, рекао је министар одбране Пољске
Пољска: Не смета нам што се наши плаћеници боре у Украјиниwww.globallookpress.com © Piotr Twardysko

Министар одбране и заменик премијера Пољске Мариуш Блашчак изјавио је данас да чињеница да пољски плаћеници учествују у војним операцијама у Украјини не представља "проблем".

"Не ради се о великом броју људи. То питање је надувано. Немамо проблем са тим", рекао је Блашчак за телевизију "Полсат", додајући да грађани Пољске који учествују у рату у Украјини неће бити кажњени због одлуке да се боре против Русије, иако је то противно пољским законима.

Министарство спољних послова Русије је почетком новембра саопштило да је у Украјину стигло више од 8.000 страних плаћеника из више од 60 земаља света, иако је у многим од тих држава законом забрањено ратовати за новац у интересу других земаља.

У исто време, кинески "Глобал тајмс" пренео је информацију да амерички председник Џозеф Бајден планира посету Варшави како би прикупио додатне политичке поене пред предстојеће изборе, али и "угушио гласове" који позивају на мир и преговоре с Москвом у Пољској и другим државама.

Бајден ће у дводневну посету Пољској допутовати 20. фебруара и требало би да се сусретне са лидерима Пољске, Чешке, Мађарске, Словачке, Бугарске, Румуније и балтичких земаља.

image