Русија

Захарова: Пољска разговара с Украјином само док јој је потребна као "антируски инструмент"

Када се граница избрише, а остатке Украјине апсорбује Варшава, онда нико неће да прича с локалним становништвом. Ова одлука илуструје како западњаци замишљају бригу за гладне и оне којима је потребна храна, каже портпаролка руског МСП
Захарова: Пољска разговара с Украјином само док јој је потребна као "антируски инструмент"www.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Пољска разговара с Украјином само док јој је потребна као "антируски инструмент", поручила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова поводом изјаве пољског министар развоја и технологије Валдемара Буде да се забрана увоза украјинског жита у Пољску "тиче његовог транзита у треће земље".

"Замислите, овако Пољска разговара с Украјином, док јој је та још потребна, као субјект, као антируски алат. А када се граница избрише, а остатке Украјине апсорбује Варшава, онда нико неће да прича с локалним становништвом. И уопште, ова одлука илуструје како западњаци замишљају бригу за гладне и оне којима је потребна храна", написала је Захарова на Телеграму.

Раније је један број организација које уједињују пољске пољопривреднике протестовао што се у земљи депонује и продаје жито које се увози из Украјине ради даљег извоза преко Пољске у друге државе.

Пољопривредници кажу да је украјинско жито лошег квалитета, због чега су цене домаћих производа нагло пале, а у складиштима можда нема довољно места за нове усеве. Према званичним подацима, у протеклој години из Украјине је у Пољску увезено око два милиона тона житарица.

Подсетимо, Пољска је прошле суботе забранила увоз пољопривредних производа из Украјине до 30. јуна. Реч је о забрани увоза житарица, шећера, суве сточне хране, семена, хмеља, лана и конопље, воћа и поврћа, производа од прерађевина од воћа и поврћа, вина, говеђег и телећег меса. Осим тога, до 30. јуна у Пољску се не могу увозити млеко и млечни производи, свињско, јагњеће и козје месо, јаја, живинско месо, етил алкохол пољопривредног порекла, као ни пчелињи производи. Мађарска је такође забранила увоз житарица, уљарица и низа других пољопривредних производа из Украјине до 30. јуна 2023. године.

image
VV inauguration
banner