Русија

ФСБ ухапсио украјинске терористе, спречено убиство директора Запорошке нуклеарке (ВИДЕО)

Одузета је експлозивна направа, аутоматско малокалибарско оружје, муниција и експлозив, саопштила је Федерална служба безбедности

Федерална служба безбедности (ФСБ) ухапсила је у региону Запорожја диверзантско-терористичку групу - украјинске агенте који су припремали терористички напад на једног од директора Запорошке нуклеарне електране, саопштила је ФСБ.

"Одузета је експлозивна направа која је требало да се искористи, као и аутоматско малокалибарско оружје, муниција и експлозив", наводи се у саопштењу.

Украјинске специјалне службе су напад припремале директно - преко запослених у Главној обавештајној управи Министарства одбране Украјине, Александра Умањског и Андреја Никуљина, и агента Викторије Будњикове, и преко посредника - Јулије Ткачук која се тренутно налази у Финској, новој чланици НАТО-а.

Диверзанти су прикупљали информације о локацији руских војних објеката, представника руских безбедносних снага и војске, као и локалног становништва које је проруски настројено, навела је ФСБ.

Тренутно се проверава ли су припадници групе умешани у раније диверзантске и терористичке нападе. Отворен је кривични поступак и утврђују се све околности криминалне радње, као и друга умешана лица.

Запорошка нуклеарна електрана се налази на левој обали Дњепра. То је највећа нуклеарка у Европи по броју блокова и инсталисаном капацитету. Од прошлог марта, станицу чува руска војска. Према руском Министарству спољних послова, ово је неопходно како би се спречило цурење нуклеарних и радиоактивних материјала.

image