Русија

Спречен покушај диверзије: Терористи планирали да онеспособе руске ПВО системе

Ухапшено је пет организатора у више региона у Русији који су планирали да пусте снопове балона како би отежали рад система ПВО на Дан победе, наводе "РИА Новости"
Спречен покушај диверзије: Терористи планирали да онеспособе руске ПВО системеwww.globallookpress.com © Elena Dunn/Global Look Press

Организација Артподготовка (терористичка организација забрањена у Русији)  планирала је да одржи лажну акцију "Небески пук" 9. маја како би закомпликовала рад система ПВО. Њени организатори су приведени, рекао је за "РИА Новости" неименовани извор.

"Уочи Дана победе, учесници Артподготовке осмислили су провокативну акцију под називом `Небески пук`. Планирали су да пусте у ваздух снопове балона на којима су везане траке фолије у руским градовима на Дан победе како би отежали рад система ПВО", објаснио је саговорник "РИА Новости".

Према његовим речима, организатори су крајем априла, користећи лажну имејл адресу, слали лажна писма московским образовним институцијама захтевајући да се школарци, студенти и њихови родитељи укључе у поменуту акцију. Сви су потписани у име владе и руководства сверуског покрета "Бесмртни пук".

"У низу региона Русије – Москви, Башкирији, Архангелској, Астраханској, Вороњешкој и Тјуменској области, извршени су претреси места становања активиста Артподготовке. Ухапшено је пет организатора, заплењена је комуникациона и компјутерска опрема, као и фрагменти фолије", рекао је извор.

У току је покретање кривичног поступка по члану "Организовање деловања терористичке организације и учешће у њеним активностима", наводе "РИА Новости".

image