Русија

Терористички чин: Ауто Захара Прилепина дигнут у ваздух, погинуо возач; Познато стање писца (ВИДЕО)

Експлозивна направа експлодирала испод аутомобила у близини Нижњег Новгорода у који се писац са ћерком упутио у посету рођацима
Терористички чин: Ауто Захара Прилепина дигнут у ваздух, погинуо возач; Познато стање писца (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ауто писца Захара Прилепина дигнут је у ваздух у селу код Нижњег Новгорода, када је погинуо његов возач и телохранитељ из Луганска, двадесетседмогодишњи Александар Шубин, који се раније борио у Донбасу, јављају руски и украјински медији.

Извор ТАСС-а и шеф покрета "Ми смо уз Русију" Владимир Рогов наводе да је аутомобил писца дигнут у ваздух на путу за Нижњи Новгород, у који се Прилепин упутио како би посетио породицу. До несреће је довела подметнута експлозивна направа, која је постављена испод аутомобила, након чега се возило преврнуло и преполовило на два дела.

О стању писца медији преносе опречне информације.

Помоћница Прилепина је за РТ изјавила да је он у добром стању: "Шта се тачно догодило у овом тренутку није утврђено. Захар Прилепин је добро".

Гувернер Нижњеновгородске области такође је поручио да је Прилепин "у реду": "Безбедносне службе сада анализирају шта се десило и истражују узроке" који су довели до инцидента. Нешто касније, он је додао да писац има мање преломе, али да нема веће опасности по његово здравље.

Ипак, други медији, као, на пример, портал РБК преносе да је писац тешко рањен. Други извори на Телеграму тврде да је Прилепин хоспитализован и да се налази у најближој болници. Гувернер области у којој је дошло до несреће каже да локални лекари пружају писцу сву неопходну помоћ.

Вест о хоспитализацији потврдио је и ТАСС, који пише да је писац задобио повреде ногу.

"Украина.ру" на Телеграму јавља да се лекари боре за његов живот, али да је он након несреће био у свесном стању.

Телеграм канал "Меш" (Mash) тврди да лекари припремају Прилепина за операцију.

Канал "ВЧК-ОГПУ" наводи да је по Прилепина послат хеликоптер, који, како се претпоставља, треба да га превезе у Москву. Нешто касније, ову вест потврдио је и извор РТ, који јавља да је по писца послат хеликоптер, иако он није навео у којој болници или граду се он сада налази.

Ипак, ТАСС, позивајући се на последње информације које су добијене од медицинских служби, преноси да ће у наредних неколико сати бити одржан конзилијум лекара који ће одредити да ли ће Захар хеликоптером бити превезен у престоницу или ће остати у Нижњеновгородској области и болници Семашко, где тренутно лежи.

Телеграм канал "Ридовка" тврди да се писац већ налази у хеликоптеру где је на реанимацији, додајући да је он у тешком стању и да је осим прелома задобио и потрес мозга. 

У међувремену, ТАСС је јавио да је полиција задржала једног мушкарца за којег се сумња да може бити повезан са инцидентом. "РЕН ТВ" преноси да се ради о мушкарцу који живи у Нижњеновгородској области, а који је недавно добио руски пасош. Безбедносне структуре додају да се као један од могућих сценарија разматра и онај према којем су за напад криви украјински борци. Истражни комитет РФ покренуо је кривични поступак и класификовао напад као терористички акт

Телеграм канал "ВЧК-ОГПУ" наводи да је Прилепин у аутомобилу путовао са ћерком, коју је требало да остави код рођака, и додаје да су они који су одговорни за овај напад пажљиво пратили кретање аутомобила, те су сачекали да ћерка изађе из возила како би активирали експлозивну направу. Други медији пишу да се експлозија десила неких сто метара након што је Прилепинова ћерка изашла из аута.

Истражни комитет Руске Федерације објавио је снимке са места експлозије аутомобила у којем се налазио руски писац Захар Прилепин.

"Подли напад", криви су САД и Британија, одговорне чека казна

Представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова потврдила је на Телеграму да се инцидент заиста догодио и том приликом за напад директно оптужила САД и Велику Британију.

Како је рекла, Вашингтон и НАТО су формирали још један међународни терористички центар - кијевски режим: "Бин Ладен, Исламска држава, а сада и Зеленски са бандитима". "Молимо се за Захара", написала је Захарова.

У међувремену, руско Министарство унутрашњих послова потврдило је да је једно лице погинуло и да је Прилепин рањен.

Представник Кремља Дмитриј Песков за сада је одбио да детаљније коментарише инцидент, рекавши да се чекају званичне информације од безбедносних служби, јер се још не зна сигурно ко стоји иза напада.

Ситуацију је коментарисао и Дмитриј Медведев, заменик председника Савета безбедности Русије, који је изјавио да се ради о "подлом нападу" нацистичких екстремиста и додао да напади на руске патриоте неће остати без казне, као и да идејни спонзори инцидента неће избећи последице.

Шеф администрације Доњецке Народне Републике Денис Пушилин казао је да он лично не сумња да иза напада стоје украјинске службе, које настављају да показују своју терористичку природу.

"Пошто не могу да нас победе на бојном пољу, украјински режим подло као мету бира заштитнике руског света и оне који се сматрају за лидере који креирају јавно мњење", написао је он на Телеграму, подсетивши и на убиство Дарје Дугине, Владлена Татарског и осталих трагично убијених инфлуенсера.

Данашњи терористички напад десио се свега 34 дана након што је у Санкт Петербургу убијен ратни дописник Владлен Татарски. Осумњичена за прошли напад, Дарија Трепова, касније је признала да је напад извршила након што ју је регрутовала украјинска служба безбедности.

image