Русија

Косачов о регистру одштете Украјини: Покушај крађе руског новца у европским банкама

Санкције трећим странама и државама представљају чин признања неспособности Запада да формира добровољну антируску коалицију, као и директну употребу силе против независних држава и компанија, каже потпредседник горњег дома руског парламента
Косачов о регистру одштете Украјини: Покушај крађе руског новца у европским банкамаwww.globallookpress.com © Federation Council of Russia/via Globallookpress.com

Иницијатива за стварање регистра штете нанете Украјини услед сукоба говори о жељи да се украде руски новац поверен европским банкама, изјавио је председавајући Комитета за спољне послове Савета Федерације Константин Косачов.

Наиме, украјински премијер Денис Шмихал изјавио је данас да су учесници самита Савета Европе у Рејкјавику потписали декларацију о стварању регистра штете причињене Украјини услед сукоба, за шта Кијев и Запад оптужују Русију.

Шмихал је напоменуо да тек треба да се створи механизам "који ће обезбедити исплату пуне одштете Украјини у складу са међународним правом, посебно на рачун руске имовине широм света".

"Ако са европског језика преведемо на људски: хоћемо да украдемо новац који сте поверили нашим банкама и хартије од вредности да бисмо га дали другој држави. А пљачкаћемо и туђа предузећа која се не придржавају правила која смо сами једнострано смислили", написао је Косачов на Телеграму.

Он је подсетио да је Русији нанета штета због неспровођења споразума из Минска, а да је сада из изјава ауторитативних сведока јасно да је разлог њиховог неиспуњења одбијање украјинске стране која је имала пуну подршку западних земаља.

"Нећу да се претварам да знам тачан износ губитака који су нанели Русији, њеним компанијама и појединцима, али, очигледно, време је да се направи такав регистар. Укључујући смањење БДП-а, изгубљену добит, камате на замрзнута средства, губитке од вештачког снижавања инвестиционог рејтинга Русије, од неиспуњених уговора", навео је.

Он је предлажио да се у овај регистар унесу губици од напада на Северни ток, као и физичка и морална штета која је нанета грађанима Крима "јер су имали храбрости да следе вредности и слободе Европе и гласају за независност".

Он је истакао да санкције трећим странама и државама представљају чин признања неспособности Запада да формира добровољну антируску коалицију, као и директну употребу силе против независних држава и компанија.

Косачов наводи да је реч о директној употреби силе против независних држава и компанија које нису обавезне да живе по правилима Запада.

image