Русија

Косачов: Русија са партнерима настоји да свет учини мултиполарним

Све је више земаља попут Русије које разумеју све ризике униполарног модела светског поретка и које схватају да у том моделу за њих неће бити места, поручио је потпредседник горњег дома руског парламента
Косачов: Русија са партнерима настоји да свет учини мултиполарнимwww.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев/Global Look Press

Русија и њени партнери не покушавају да униполарни свет учине биполарним, као у време Хладног рата, већ настоје да он буде заиста мултиполаран, изјавио је председавајући Комитета за спољне послове Савета Федерације Константин Косачов.

"Важно је да се разуме и да се каже да наши и поступци наших истомишљеника нису покушај да униполарни свет поново буде биполаран. Ово није покушај да се свет врати у блоковску конфронтацију из доба Хладног рата. Ово је покушај да се свет учини заиста мултиполарним и да буде место где ће сви, без изузетка - укључујући и колективни Запад - моћи самостално да се развијају", рекао је Косачов током церемоније отварања годишњег Међународног модела УН, названог по бившем сталном представнику Русије у УН Виталију Чуркину.

Он је напоменуо да Русија тежи повратку концепта мултиполарног света "и то свакако не сама".

"Све је више земаља попут Русије, које разумеју све ризике униполарног модела светског поретка и које схватају да у овом моделу за њих неће бити места", закључио је Косачов.

Косачев је раније рекао да постоје два пута између којих Европа мора да изабере: себична политика која се бави само сопственом безбедношћу или признање да је то ћорсокак.

Запад, који је сада на раскрсници, мораће да направи "егзистенцијални избор"- да ли ће наставити да мисли само о својим интересима, или ће признати да се ова "самоубилачка стратегија исцрпела".

А једини пут напред, саветује Косачов, заправо је повратак на принцип "недељиве безбедности", што заправо значи да би Европа морала да престане да остварује безбедност на рачун других земаља.

image