Свет

Савет Европе одобрио: Формира се регистар одштете Украјини (ВИДЕО)

Регистар ће бити базиран у Хагу и направљен је у блиској сарадњи са Украјином који ће примати, обрађивати и чувати захтеве за накнаду штете, казао је холандски министар спољних послова Вопке Хоекстра
Савет Европе одобрио: Формира се регистар одштете Украјини (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Alastair Grant, Pool

Савет Европе је на састанку у Рејкјавику званично одобрио стварање регистра штете нанете Украјини услед сукоба, изјавио је холандски министар спољних послова Вопке Хоекстра.

Према његовим речима, "регистар ће бити базиран у Хагу" и направљен је у блиској сарадњи са Украјином који ће "примати, обрађивати и чувати захтеве за накнаду штете".

Механизму су се већ придружиле 43 земље, укључујући Холандију и Украјину.

Подсетимо, на Самиту Савета Европе, који се одржао у исландској престоници Рејкјавику, најављено је успостављање регистра одштете којим би се, како је саопштено, евидентирало "руско уништавање Украјине за будућу компензацију".

Србија, Јерменија, Азербејџан, Босна и Херцеговина, Мађарска и Турска нису потписале резолуцију Комитета министара Савета Европе која се односи на оснивање овог регистра, а самит је и даље у току, пише "Франкфуртер алгемајне цајтунг" (ФАЗ).

Седиште регистра биће у Хагу, а планиран је и огранак у Украјини.

Регистар одштете има за циљ да евидентира "опипљиве трошкове које је Русија нанела Украјини", пренео је АФП.

Немачки канцелар Олаф Шолц тражио је да Русија сноси "трошкове штете коју је нанела Украјини", а слично су се изјаснили и француски председник Емануел Макрон и британски премијер Риши Сунак.

image