Русија

Русија поднела жалбу Савету безбедности УН против САД и Украјине због биолабораторија

Америчке биолабораторије раде у Украјини, Москва тражи од УН да реагује
Русија поднела жалбу Савету безбедности УН против САД и Украјине због биолабораторијаwww.globallookpress.com © © Manuel El¨ªas/UN Photo

Русија је поднела званичну жалбу против САД и Kијева због активности америчких војно-биолошких лабораторија у Украјини, наводи се у писму које је стални представник Русије у УН Василиј Небензја упутио генералном секретару УН и председнику Савета безбедности.

"У складу са чланом шест Kонвенције о биолошком оружју, Русија упућује Савету безбедности званичну жалбу која укључује све могуће доказе који потврђују њену оправданост и поново тражи да се 27. октобра 2022. године одржи седница СБ УН како би се размотрио приложени нацрт резолуције", наводи се у писму у који је Спутњик имао увид.

Нацрт резолуције који подноси Русија има за циљ формирање комисије за истрагу оптужби против САД и Украјине које се тичу њиховог поштовања обавеза у оквиру Kонвенције о биолошком оружју у контексту активности биолошких лабораторија на територији Украјине.

Небензја тражи да се сви чланови СБ одмах обавесте о тој иницијативи, преноси Танјуг.

Москва очекује да ће комисија моћи да разјасни у којој мери Вашингтон и Kијев испуњавају своје обавезе према Kонвенцији о биолошком оружју у вези војно-биолошких активности САД на територији Украјине.

Такође, се захтева да се Савету безбедности поднесе извештај са препорукама до 30. новембра 2022. године и да се земље потписнице Kонвенције о забрани развоја, производње и складиштења залиха бактеиролошког и токсичног оружја информишу о резултатима истраге на конференцији која ће се одржати од 28. новембра до 16. децембра у Женеви.

Члан шест Kонвенције о биолошком оружју гласи да "свака држава потписница Kонвенције, која констатује да нека друга држава потписница крши обавезе који проистичу из одредби Kонвенције, може поднети жалбу СБ УН".

image