Свет

Европа уцењује "непослушне" чланице

Не може постојати само једна идеологија у Европској унији, поручују из Мађарске
Европа уцењује "непослушне" чланице© Tanjug/AP Photo/Anna Szilagyi

Званичници 27 земаља чланица ЕУ уцењују целе нације попут Мађарске и Пољске због њихових напора да остану при традиционалним верским и друштвеним уверењима, изјавила je мађарска министарка правде Јудит Варга. 

"Имамо сада тренд где се одређене нације као што су Мађарска и Пољска уцењују од стране ЕУ званичника и институција", рекла је она и додала да не може постојати само једно мишљење у заједници каква је ЕУ.

Према њеним речима, ЕУ намерава да ојача себе истичући "неолибералну и прогресивну идеологију која укључује елиминацију регионалних и националних различитости, уз слабљење институција традиционалних националних држава, а те државе су чланице ЕУ".

"Европска унија гради унију хегемоније мишљења. Али, ми кажемо да је различитост једнако важна јао и јединство. Не може постојати само једна идеологија у Европској унији", додала је Варга.

Она каже да је ипак оптимиста када посматра политичке трендове, јер сматра да се и друге велике нације униутар ЕУ приближавају ставовима Мађарске. Као пример је навела Италију, у којој је победу на изборима однело десно политичко крило.

Подсетимо, Мађарска одавно важи за "непослушну" чланицу ЕУ, а њен премијер Виктор Орбан већ је трн у оку Бриселу јер се константно противи увођењу санкција Русији због рата у Украјни.

Његов став да су те санкције заправо потпуно погрешне и да ће на крају довести до тога да ће ЕУ "полако искрварити и то до смрти".

image