Русија

Рампа за пољске камионе преко Русије: Казна за издају сећања на совјетско ослобађање

Вјачеслав Володин је рекао да је Пољска постојала као држава само захваљујући Русији и да би Варшава требало да плати Русији више од 750 милијарди долара компензације за совјетске инвестиције након Другог светског рата
Рампа за пољске камионе преко Русије: Казна за издају сећања на совјетско ослобађање© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Председник Думе Вјачеслав Володин позвао је данас на увођење забране пољским камионима да прелазе руску територију, као и да се од Пољска захтева финансијска надокнада за, како је рекао, совјетску обнову те источноевропске земље после Другог светског рата.

Володин је у саопштењу навео да Пољску треба казнити јер је "издала историјско сећање" на совјетско ослобађање земље од нацистичке Немачке, низом непријатељских аката против Москве, пренео је Ројтерс.

У коментарима који ће продубити сукоб са Варшавом, Володин је рекао да је Пољска постојала као држава само захваљујући Русији и да би Варшава требало да плати Русији више од 750 милијарди долара компензације за совјетске инвестиције након Другог светског рата, навела је британска агенција.

Он је казао и да би Пољска требало да врати територију коју је добила
после рата.

За сада Варшава није коментарисала његову изјаву.

Володин је рекао да ће парламентарна комисија почети да размишља о увођењу забране уласка пољских камиона на руску територију већ сутра.

Такав потез, како је казао, изазвао би значајан финансијски бол за Пољску и губитак радних места.

Затегнути руско-пољски односи додатно су се погоршали од рата у Украјини, јер се Варшава позиционирала као једна од кључних савезница Кијева.

Русија је прошлог месеца обећала да ће оштро одговорити на незакониту заплену школе при њеној амбасади у Варшави, акт који је оценила флагрантним кршењем Бечке конвенције о дипломатским односима.

У марту 2022. Пољска је протерала 45 руских дипломата осумњичених да су радили за обавештајне службе.

image