Свет

Ако им прође код Немаца, Пољска би од Русије да тражи ратну одштету

Пољска би могла да захтева репарације од Русије, али само ако претходно натера Немачку да им исплати 1,3 милијарде евра за штету насталу током нацистичке окупације
Ако им прође код Немаца, Пољска би од Русије да тражи ратну одштетуGetty © Keystone

У случају да Пољска наплати одштету од Немачке за последице Другог светског рата, то би могло да отвори пут да сличан захтев упуте Москви, тврди високи званичник те европске државе.

Пољска би могла да захтева репарације од Русије, али само ако претходно убеди Немачку да им исплати 1,3 билиона евра за штету насталу током нацистичке окупације. Званични Берлин то одбија тврдећи да је питање репарације одавно решено.

"Ми Берлин и Москву третирамо на другачији цивилизацијски начин. Када дође до успеха са Немачком, следећи корак би могао да буде покретање такве дискусије са другим угњетачем", рекао је пољски државни секретар Марчин Пшидач за "Фајненшел тајмс".

Захтевање репарација постало је кључни аспект пољске спољне политике под владајућом десничарском партијом Право и правда.

Берлин је раније саопштио да прихвата моралну одговорност за нацистичке злочине и да наставља да директно исплаћује одштете преживелима из Холокауста у Пољској. Ипак, тврди да су друга финансијска потраживања решена још педесетих година прошлог века. 

Варшава је прошлог октобра послала званичан захтев Берлину за репарацију. Пољски председник Анджеј Дуда рекао је тада да не види ниједан разлог зашто његова земља не би урадила исто са Русијом.

Брисел је, у међувремену, оптужио Пољску за клизање ка ауторитаризму под њеним тренутним руководством и додатно разбеснео Варшаву ускраћивањем финансијских средстава за опоравак од економских последица пандемије корона вируса.

Јана Пуглиерин, шефица берлинске канцеларије Европског савета за спољне односе, рекла је да су у контексту поверења, немачко-пољски односи на најнижем нивоу од 1989. и пада Берлинског зида.

"Фајненшел тајмс" подсећа да је, упркос свим политичким тензијама, Немачка распоредила противваздушне системе великог домета у Пољској усред сукоба у Украјини.

Варшава је оптужила Берлин да не чини довољно да подржи Кијев и раније је критиковала Немачку због куповине јефтиног руског гаса.

Геополитички експерти, ипак оцењују, да би економска међуповезаност могла да ублажи политички сукоб између Варшаве и Берлина.

image
VV inauguration
banner