Русија

Путин: Евроазијa центар новог мултиполарног света, наше економије јачају

Сарадња земаља чланица ЕАЕС наставља да јача, приметио је председник Русије, додајући да би посебну пажњу требало обратити на финансијску независност организације и сарадњу са партнерским земљама
Путин: Евроазијa центар новог мултиполарног света, наше економије јачају© kremlin.ru/ Фото: Михаил Метцель, ТАСС

Евроазијa је један од центара мултиполарног света, који се неизбежно формира, рекао је председник Русије Владимир Путин у Москви на састанку Врховног Евроазијског економског савета (ЕАЕС) са осталим лидерима земаља чланица.

"Наша сарадња наставља да јача. Наш савез се доследно афирмише као један од независних и самодовољних центара мултиполарног света. Истовремено, интеракција земаља 'петорке' гради се на принципима узајамне користи, уважавања међусобних интереса, одрживог економског раста и јачања благостања становника свих наших држава", казао је председник.

Путин је истакао да државе чланице савеза морају да усмере пажњу на финансијску независност организације, као и да мора да се ради на развоју и хармонизацији финансијског тржишта. 

"То ће допринети томе да капитал остане у оквирима наших држава и да економије наших земаља наставе да јачају".

Путин је казао да је потребно развијати и Евроазијску економску комисију која би морала да реагује брзо и ефикасно, штитећи интересе земаља чланица. Требало би размислити и томе да овој комисији буду додељене и нове надлежности, предложио је он.

Истакао је да мора да се настави и сарадња са свим партнерским земљама које су заинтересоване за сарадњу са ЕАЕС.

"Морамо да развијамо односе са земљама које желе равноправно партнерство, на пример, са државама Азије, Латинске Америке, Заједнице независних држава, ШОС-ом, БРИКС-ом...".

Председник Русије је додао и да пажња мора да се обрати на образовање, као и  на климатску и еколошку ситуацију. О свему овоме, како је казао, биће разговарано на састанцима организације. У том контексту, Путин је казао да је потребно формирати Евроазијску рејтинг агенцију која би се бавила проценом економске ситуације у оквиру ЕАЕС, а треба створити и климатски и еколошки клуб. Додао је  да би државе требало да обрате пажњу на то да се у оквиру савеза формира један заједнички културни простор.

Како је додао, интеграциони процеси у оквиру организације морају да буду такви да се сви грађани свих земаља чланица ЕАЕС осећају као код куће у другим земљама које улазе у организацију.

Председник Русије је предложио и стварање такозване технолошке алијансе, која ће разрадити јединствене приоритете када је реч о технолошком развоју и у своју алијансу прикључити и друге заинтересоване земље које сада нису нужно део ЕАЕС.

"Потребно је развијати и индустријску сарадњу и учинити да на тржишту буде велики број производа направљених у оквиру ЕАЕС, који ће бити означени са 'Произведено у ЕАЕС'", рекао је руски лидер.

"Важно је да овакав бренд што пре постане препознатљив и да постане популаран међу корисницима у земаља савеза", додао је.

Јерменија спремна на конструктиван дијалог

Премијера Јерменије Никола Пашињан је казао да је Јерменија спремна на конструктиван дијалог у решавању свих отворених питања.

"Захваљујући чланицама савеза и њиховим напорима, данас су многа питања решена", нагласио је Пашињан и додао да је важно да се пронађу механизми који ће да уклоне све ризике који стоје на путу развоја заједничких пројеката.

Он је додао да Евроазијски економски форум доприноси повећању енергетске безбедности и конкурентности на тржишту.

Важан аскпект сарадње у оквиру Евроазијског савеза је у области хране, тржиште је заштићено од неквалитетне и опасне робе.

Премијер Јерменије је похвалио "динамичну сарадњу" са Ираном, захваљујући којој је дошло до слободне трговине, а земље чланице савеза су успоставиле добу трговину са трећим земљама.  

"Наставићемо да радимо на перспективним правцима као што су Иран и Египат, развијаћемо и продубићемо економску сарадњу и Уједињеним Арапским Емиратима", казао је Пашињан и додао да ће тако Евроазијски савез постати важан део светске економије.

"Данашње околности нас приморавају да сарађујемо са трећим државама", казао је и закључио да ће то помоћи економији свакој од земаља чланица.

Лукашенко: Одговор на санкције је наша слога

"Наш одговор на притиске санкција је интензивирање сарадње са ШОС-ом, БРИКС-ом и АСЕАН-ом, склапање нових трговинских споразума и конструктивна узајамно корисна сарадња са свима који су спремни да буду пријатељи и раде са нама", истакао је Лукашенко.

"Данашњи свет се налази у фази глобалних промена, почиње епоха великих промена", казао је Лукашенко и додао да је свима јасно да ће се са униполарног светског поретка прећи на мултиполарни и политику која ће доносити корист свим државама света.

Председник Белорусије је потврдио Путинове речи и казао да земље Евроазијског савеза, заједничким напорима, могу да створе један од центара новог милтиполарног света.

"Уверен сам да ћемо заједничким снагама успети да у потпуности реализујемо потенцијал и унутар нашег савеза и у спољном свету. Тако ћемо моћи да створимо један од пуноправних, одговорних центара новог мултиполарног света", казао је Лукашенко.

Основа економије Евроазијског савеза су тржишта гаса и транспорт, која су са санкцијама доживела напредак, казао је Лукашенко.

Циљ је, према његовим речима, стварање економског савеза држава чланица и потпуна интеграција. Према његовим речима, земље савеза полако али сигурно напредују у формирању заједничких тржишта за гас, нафту и нафтне деривате.

"Никаква баријера не треба да постоји. Главни принцип је слобода трговине. Донели смо много нових, корисних закона, и државних и локалних", додао је.

Од велике је важности, наставио је Лукашенко, да се отвори пут ка југу за шта је неопходно да се обезбеди адекватна инфраструктура.

Како је раније најавио Кремљ, на састанку су размотрени приоритети руског председавања Евроазијским економским савезом 2023. године. То укључује питања енергетске и прехрамбене безбедности, технолошку и финансијску независност, убрзање дигиталне трансформације, уклањање регулаторних и трговинских баријера, развој транспортне инфраструктуре и слично.

Поред тога, било је речи и о међународним активностима савеза и проширењу трговинских и економских веза са другим земљама и регионалним удружењима.

image