Русија

Пољаци желе ратну одштету: Захарова их подсетила на допринос СССР-а у ослобођењу Варшаве

Подсећам необразоване на допринос СССР-а у ослобађању Варшаве од нациста и обнављању пољске државе после Другог светског рата, рекла је Захарова
Пољаци желе ратну одштету: Захарова их подсетила на допринос СССР-а у ослобођењу Варшавеwww.globallookpress.com © MFA Russia

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова реаговала је на изјаве заменика министра спољних послова Пољске Аркадијуша Муљарчика, који је рекао да је Пољска почела да обрачунава штету од акција СССР-а током и после Другог светског рата.  

"Предлажем да тражимo пола Пољске само за Сусанина. И подсећам необразоване на допринос СССР-а у ослобађању Варшаве од нациста и обнављању пољске државе после Другог светског рата", написала је Захарова на свом Телеграм каналу, коментаришући Муљарчикове изјаве. 

Раније су пољске власти у више наврата изјављивале да република од Немачке тражи да јој плати 1,3 билиона долара на име репарације за штету коју су јој причинили нацисти током окупације у Другом светском рату.

Олег Тјапкин, директор трећег европског одељења Министарства спољних послова Русије, рекао је за РИА Новости да тврдње Пољске за потраживања према Русији о плаћању дуга за штете Варшаве током Другог светског рата леже "у области политичких фантазија".

image