Русија

Историјска одлука у Москви: Баку и Јереван договорили међусобно признање, решењу претходиле варнице

Постоји могућност да постигнемо мировни споразум између Бакуа и Јеревана, посебно ако се има у виду да је Јерменија признала Карабах као део Азербејџана, рекао је Алијев
Историјска одлука у Москви: Баку и Јереван договорили међусобно признање, решењу претходиле варницеGetty © Sean Gallup / Staff

Јерменија и Азербејџан договорили су међусобно признавање територијалног интегритета, изјавио је премијер Никол Пашињан на састанку Врховног Евроазијског економског савета (ЕАЕС) у Москви.

"Надам се да ће за кратко време почети нормалан, конструктиван дијалог између Бакуа и Степанакерта", нагласио је Пашињан.

Заузврат, председник Азербејџана Илхам Алијев је додао да та земља нема територијалних претензија према Јерменији.

"Постоји могућност да постигнемо мировни споразум између Бакуа и Јеревана, посебно ако се има у виду да је Јерменија признала Карабах као део Азербејџана", рекао је Алијев и истакао да постоје озбиљни предуслови за нормализацију односа заснованих на међусобном признавању територијалног интегритета.

Њиховом договору претходила је расправа лидера Јерменије и Азербејџана.

Наиме, Пашињану је засметало што је Алијев казао да Азербејџан има претензије на спорну територију Нагорно-Карабаха. Алијев је демантовао изјаву Пашињана.

"Немамо никакве претензије. Имате бујну машту кад сте тако разумели оно што сам рекао", нагласио је.

Међутим, Пашињан је скренуо пажњу на проблем - то што је Азербејџан блокирао Лачински коридор, који може да буде само под контролом Русије и који обезбеђује везу Нагорно-Карабаха и Јерменије.

"Али Азербејџан га је блокирао", казао је Пашињан.

Тада је председник Азербејџана узео реч и нагласио да Лачински коридор није блокиран, граница је отворена и налази се 20 метара од руског мировног контигента.

"Данас је границу прешао велики број житеља Нагорно-Карабаха. Слободно су се кретали. Нема препрека, пролазе и пацијенти које превози Црвени Крст и возила Хитне помоћи. Сви то виде. Нема потребе да осуђујете на основу неоснованих тврдњи", рекао је.

Јерменија не мисли да је коридор отворен, инсистирао је Пашињан.

Према његовим речима, у региону од децембра влада хуманитарна криза, јер је заустављен транспорт прехрамбених производа.

Он је, међутим, истакао да је Јерменија спремна да уклони све препреке како би се коридор одблокирао. Јерменија је спремна за регионалну комуникацију уз поштовање суверенитета и јурисдикције оних транспортних чворишта и линија комуникације из 9. тачке заједничке изјаве.

Председник Русије Владимир Путин се укључио у расправу и подсетио на кључне речи Алијева, да се стварају услови за признање граница потврђеним управо тим поменутим договором.

"Дакле, има услова за договор", казао је Путин.

Алијев је потврдио речи председника Русије и рекао да је мирно решење на видику, с обзиром да је Јерменија прихватила да Нагорно-Карабах буде део територије Азербејџана.

"Потврђујем да смо прихватили територијалну целовитост и да се крећемо у истом правцу у побољшању наших односа", додао је Пашињан.

Данас ће руски председник одржати два билатерална састанка са Алијевом и Пашињаном након чега се очекује састанак у трилатералном формату.

"Надам се да ћемо успети да се договоримо око онога што је сасвим очигледно у сфери интереса економског развоја и за Азербејџан и за Јерменију, и за цео регион", указао је Путин.

Према речима руског председника, кључно је што су Баку и Јереван имају договор по питању територијалног интегритета, који може да постане основа за консензус о споредним питањима, која такође имају одређен значај.

Јереван и Баку су прошле године уз посредовање Русије, САД и Европске уније започели преговоре о будућем мировном споразуму.

image