Економија

Шувалов: Кина и Русија да убрзају стварање система за плаћање у валутама ШОС-а и БРИКС-а

Трговинска сарадња Пекинга и Москве наставиће да расте, те је стога неопходно креирати потпуно нов и ефикасан систем плаћања у рубљи, јуану и валутама партнерских организација, каже председник руске инвестиционе државне корпорације "ВЕБ.РФ" Игор Шувалов
Шувалов: Кина и Русија да убрзају стварање система за плаћање у валутама ШОС-а и БРИКС-аwww.globallookpress.com © Anatoly Lomokhov

Председник руске инвестиционе државне корпорације "ВЕБ.РФ" Игор Шувалов позвао је данас Кину и Русију да убрзају креирање ефикасног система за плаћање у рубљи, јуану и валутама Шангајске организације за сарадњу (ШОС) и БРИКС-а.

Како преноси портал РБК, Шувалов је на Руско-кинеском бизнис форуму у Шангају истакао да ће трговинска сарадња Кине и Русије у будућности само наставити да расте, те да ће она током ове године сигурно достићи циљ од 200 милијарди долара, али да се највероватније неће ту зауставити. Показатељи ће наставити да расту, подвукао је. 

У том контексту, он је указао на то да је даље продубљивање трговинско-економске сарадње немогуће уколико не дође до креирања једног потпуно новог и ефикаснијег система за плаћање.

"То је наш дуг пред нашим економијама. Позивамо владу Руске Федерације и наше партнере из Кине да буду што активнији. Независна и ефикасна структура за плаћање неопходна је не само због рубље и јуана, већ и за извођење најозбиљнијих операција у валутама ШОС-а и БРИКС-а", рекао је Шувалов.

Организација БРИКС - Русија, Кина, Индија, Бразил и Јужноафричка Република - саопштила је прошле године да земље чланице раде на креирању посебне валуте. Вест је уследила убрзо након почетка Специјалне војне операције и жестоких санкција Запада против Москве, када је велики део света почео да тражи алтернативу америчком долару у покушају да се заштити од западне диктатуре.

Како је то раније наговестио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, ово питање ће даље бити размотрено у августу ове године, на самиту у Јужноафричкој Републици, након чега би нова валута БРИКС-а имала велики потенцијал да избаци амерички долар као резервну валуту организације.

БРИКС представља више од 40 одсто светске популације и скоро трећину глобалне економске производње, што га чини једним од најважнијих светских економских блокова. Неколико других нација, укључујући Саудијску Арабију и Иран, изразило је интересовање да се придружи групи.

image