Свет

Тектонске промене: Како ће чланство Саудијске Арабије у БРИКС-у утицати на економију земље и света

Чланство Саудијске Арабије у блоку који представља 40 одсто светске популације и 25 одсто глобалног БДП-а угрозиће доминацију Запада
Тектонске промене: Како ће чланство Саудијске Арабије у БРИКС-у утицати на економију земље и светаGetty © Sean Gallup / Staff

Чланство Саудијске Арабије у БРИКС-у могло би да има значајне економске импликације за регион и свет у целини, пише "Модерн дипломаси".

БРИКС - Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка заједно представљају 40 одсто светске популације и 25 одсто глобалног БДП-а. Ако би се Саудијска Арабија придружила овој групи, то би не само значајно повећало величину и утицај блока, већ би земљи омогућило приступ моћној мрежи економских партнера.

Једна од потенцијалних предности придруживања Саудијске Арабије БРИКС-у су повећане трговинске могућности. Са својим јаким ресурсима нафте и природног гаса, Саудијска Арабија би могла да постане кључни играч у трговини енергентима унутар блока, који већ доминира глобалном потрошњом нафте и гаса са 30 односно 22 одсто светског удела.

Поред тога, као чланица БРИКС-а, Саудијска Арабија би имала прилику да диверзификује своје трговинске односе изван својих традиционалних партнера на Западу, што би потенцијално довело до нових тржишта и повећане економске стабилности.

Као највећи светски извозник нафте, усклађивање Саудијске Арабије са земљама БРИКС-а би преобликовало геополитику енергената и потенцијално би довело у питање доминацију западних тржишта нафте. С обзиром да земље БРИКС-а заједно представљају значајан удео у глобалној потрошњи нафте, додавање Саудијске Арабије би учврстило позицију блока као главног играча на енергетском тржишту. Ово стратешко партнерство могло би да доведе до побољшане енергетске сарадње, заједничких улагања у истраживање и производњу нафте и успостављања механизама за трговину алтернативним енергијом, што би на крају подстакло већу енергетску сигурност и отпорност за све државе чланице.

Још једна економска корист од придруживања БРИКС-у су веће могућности улагања. Блок је већ основао Нову развојну банку (НДБ) са капиталом од 100 милијарди долара, која је ривал Међународном монетарном фонду, а укључивање Саудијске Арабије би додало значајна средства овом напору. Недавни принос на обвезнице НДБ-а износио је 5,1 одсто, што је за невероватних 100 базних поена више од оних попут Светске банке. Поред тога, стратешка локација земље и индустријски раст могли би је учинити атрактивном дестинацијом за стране инвестиције унутар блока.

Приступ Саудијске Арабије Кини и Индији, два највећа светска тржишта, олакшао би повећан извоз и економска партнерства. Технолошке иновације и производне способности чланица БРИКС-а, посебно Кине, убрзале би раст Саудијске Арабије у овим секторима. Туристичка индустрија, подстакнута богатим културним наслеђем и природним ресурсима Саудијске Арабије, такође би имала користи од чланства у БРИКС-у, привлачећи више посетилаца и стварајући прилике за запошљавање.

Што се тиче културне компатибилности, Саудијска Арабија се добро слаже са земљама БРИКС-а, деле конзервативне друштвене, културне и верске вредности. То даје основу за јаче односе и сарадњу унутар блока. Поред тога, историјске трговинске везе земље са Кином и Индијом додатно јачају њене везе са БРИКС-ом, подстичући међуљудске интеракције и културну размену.

Међутим, придруживање БРИКС-у такође повлачи и потенцијалне ризике и изазове. Један од таквих изазова је потенцијал за повећање геополитичког надметања између Запада и источног блока моћи који предводи БРИКС. Како глобална економија постаје све више подељена, Саудијска Арабија би могла да игра кључну улогу у смањењу раскола између блокова као заједнички пријатељ, наводи "Модерн дипломаси".

Све у свему, потенцијално укључивање Саудијске Арабије у БРИКС представља шансу за Саудијску Арабију, јер ће убрзати економску диверсификацију и развој нације и смањити њену зависност од западних блокова. Недавна одлука Саудијске Арабије да ојача односе са Ираном, уз посредовање Кине, знак је тектонских померања на Блиском истоку, што би требало да донесе мир и просперитет у региону и шире.

image