Свет

Патрушев: БРИКС као камен темељац новог светског поретка

Важно да се искористи потенцијал удружења за смањење међународне конфронтације, тражење разумне равнотеже интереса и решавање хитних проблема, казао је руски званичник
Патрушев: БРИКС као камен темељац новог светског пореткаwww.globallookpress.com © Iranian Presidency/Keystone Press Agency

БРИКС има задатак да постане кључни фактор праведнијег светског поретка, рекао је секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев на састанку шефова делегација земаља чланица БРИКС-а који је одржан на маргинама Међународног састанка о безбедности под покровитељством Савета безбедности РФ.

"На састанку је наглашена значајна улога БРИКС-а у тражењу ефикасних решења за глобалне проблеме. Учесници састанка су говорили о изгледима сарадње 'петорке' у области енергетске безбедности, антитерористичких активности, координације приступа у области сузбијања прања новца и финансирања тероризма", наводи се у саопштењу прес-службе Савета безбедности РФ.

Патрушев је рекао да је "важно да се искористи потенцијал удружења за смањење међународне конфронтације, тражење разумне равнотеже интереса и решавање хитних проблема".

"БРИКС има задатак да постане кључни елемент праведнијег светског поретка, да подржи тежње земаља у развоју за пуно учешће у структурама глобалног управљања", рекао је он.

Према његовим речима, Русија поздравља успешан почетак јужноафричког председавања БРИКС-ом.

"Подржавамо даље унапређење  стратешког партнерства 'петорке' у свим кључним областима. Спремни смо да нашим партнерима у Јужној Африци пружимо свеобухватну подршку. Надамо се да ће предстојећи јулски састанак високих представника задужених за питања безбедности послужити јачању свеобухватног петочланог партнерства", додао је Патрушев.

Конкретни предлози руске стране о термину састанка пренети су партнерима дипломатским путем.

"Уверени смо у успех Петнаестог самита БРИКС-а у Јоханесбургу који ће се одржати у периоду од 22. до 24. августа ове године", резимирао је Патрушев.

image