Свет

Лула да Силва побија теорије Запада: Његов избор је победа Путина

Луиз Инасио Лула да Силва у свом претходном мандату био је окренут сарадњи са земљама БРИКС-а
Лула да Силва побија теорије Запада: Његов избор је победа ПутинаGettyimages.ru © Andreas Rentz/Getty Images

Новоизабрани бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва, познатији као Лула, можда је са друге стране политичког спектра у односу на свог претходника Жара Болсонара, али постоје тенденције да ће бити савезник Владимира Путина, као и његов претходник, пише "Њузвик".

Председник Русије честитао је победу новоизабраном председнику ове земље да Силви, након чега се у руским медијима убрзо поново појавио интервју у којем је да Силва говорио да је Путин практично испровоциран са запада, како би отпочео специјалну војну операцију у Украјини.

"Путин није требало да изврши 'инвазију на Украјину', али је требало да САД и Европа кажу да Украјина неће ући у НАТО - то би решило проблем", изјавио је раније да Силва за магазин "Тајм".

Такође, познато је и да је спољнополитички саветник новоизабраног председника Бразила Целсо Аморим критиковао санкције које су САД увеле Русији и рекао да његов шеф неће подржати такве мере ако буде изабран.

Помоћник директора лондонског истраживачког центра Џонатан Ејал оцењује за "Њузвик" да је овакав исход, на неки начин, победа за Путина. 

"Лулине изјаве дале су додатни кредибилитет Путиновој тврдњи да су само западне земље оптужиле Русију за агресију и да глобални југ на неки начин има другачији став. У том погледу то је победа за Путина", рекао је Ејал за "Нузвик".

Сличног става био је и аналитичар ризика за Центар за проучавање источне Европе са седиштем у Литванији Дионис Ценуса.

"Нису само аутократе широм света те које подржавају Путина или руске наративе. Лулин случај указује да су левичарски прогресивци на глобалном југу такође деле руске ставове. То такође говори да Запад има слабу дипломатију ван западног света, чак и после више од осам месеци од почетка 'рата'", објаснио је Ценуса. 

"Традиционално је за бразилске владе да не заузимају страну у било ком сукобу који не утиче директно на земљу, а Лула није дао никакве директне изјаве о својој спољној политици. Међутим, очекује се да ће се он усредсредити на њен однос са другим економијама у развоју које су везане за БРИКС, који укључује Русију, Кину, Индију и Јужну Африку", пише овај лист.

Аналитичари су се подсетили и претходног мандата овог политичара између 2003. и 2010. године, наводећи да је и тада са ентузијазмом прихватио иницијативу БРИКС-а, што их наводи да верују да ће и у овом мандату сарадња са овим земљама бити високо на његовој листи приоритета.

image