Свет

Лула да Силва: Зеленски ми није променио став - СБ УН није имао снаге да спречи сукоб у Украјини

Мој став у вези са Украјином остаје непромењен, поручио је бразилски лидер са самита Г7, који се одржао у Хирошими
Лула да Силва: Зеленски ми није променио став - СБ УН није имао снаге да спречи сукоб у Украјини© Tanjug/AP Photo/Louise Delmotte

Говор председника Украјине Владимира Зеленског на проширеном састанку самита Групе седам (Г7) није променио мој став у вези са ситуацијом у тој земљи, изјавио је бразилски председник Луиз Инјасио Лула да Силва, преноси ТАСС.

"Пажљиво сам слушао говор украјинског председника на састанку Г7, као и он мој. Могу само да кажем да је мој став остао исти", казао је бразилски лидер на конференцији за новинаре у Хирошими, напомињући да не сматра исправним да се о ситуацији у Украјини разговара у формату "седморке".

Како је Лула навео, Савет безбедности УН није имао снаге да спречи сукоб у Украјини и да је свету потребна институција са снагом и ауторитетом да доноси одлуке.

"Да је Савет безбедности УН имао снаге да преговара, можда не бисмо имали рат између Украјине и Русије. Потребна нам је озбиљна институција која има тежину и снагу да доноси одлуке. А ово је такође важно по питању климе", написао је председник Бразила у свом блогу након завршетка догађаја Г7 у Хирошими.

Обраћајући се новинарима након самита Г7, Лула да Силва је рекао да није учествовао у дискусији о украјинском сукобу и да такође не сматра да је Г20 погодна платформа за то – о овом питању би требало активније разговарати у Уједињеним нацијама и у том контексту би Генералну скупштину УН требало померити са септембра на јул.

Без састанка са Зеленским

Он је додао да се председник Украјине Владимир Зеленски није појавио на састанку са њим, који је требало да буде одржан на маргинама самита Г7 у Хирошими.

"У тој сали био је планиран билатерални састанак са Украјином. Чекали смо и добили информацију да касне. У међувремену сам примио председника Вијетнама. Када је председник Вијетнама отишао, Украјина се није појавила. Дефинитивно је имао још један састанак. Нисам био разочаран, био сам узнемирен, јер сам хтео да се састанем са њим. Зеленски је одрастао човек и зна шта ради", казао је Лула.

Према његовим речима, говор председника Украјине на проширеном састанку самита Г7 није променио став бразилског лидера у вези са ситуацијом у тој источноевропској земљи.

Подсетимо, председник Бразила раније је изјавио да би САД и Европа требало да почну да разговарају о постизању решења у Украјини, а не да подстичу сукобе. Бразилски лидер је саветовао земљама које нису укључене у сукоб да преузму одговорност за промовисање преговора, као и да обезбеде Русији "минималне услове" за окончање овог сукоба. Осим тога, Лула да Силва је предложио стварање формата сличног Г20 за разговор о ситуацији у Украјини.

Председавање Г7 је 2023. године прешло на Јапан. Самит Г7 одржан је у Хирошими од 19. до 21. маја. Осим земаља учесница, на састанак су позвани Индија, Аустралија, Бразил, Јужна Кореја, Вијетнам, Индонезија, Кукова острва и Унија Коморских острва. Учешће Зеленског на самиту било је спонтано.

image