Русија

Украјина тражи да Русија буде избачена из Црвеног крста

Кијевски комесар за људска права тврди да московски огранак Црвеног крста пружа помоћ војном особљу и њиховим породицама
Украјина тражи да Русија буде избачена из Црвеног крстаwww.globallookpress.com © Petersburg Maksim Konstantinov/Global Look Press

Међународни покрет Црвеног крста требало би да искључи своју руску подружницу због њихових напора у прикупљању средстава за подршку породицама мобилисаних резервиста и наводно самим резервистима, инсистирао је у уторак високи украјински званичник Дмитриј Лубинец.

Лубинец, који је на месту комесара за људска права у украјинском парламенту, оптужио је Црвени крст Русије да подржава делимичну мобилизацију, коју је прошлог месеца најавио председник Владимир Путин. Пружајући подршку и помоћ мобилизацији, ова организација "подржава крвави рат" у Украјини, казао је украјински омбудсман.

"Социјална заштита породица војних лица која су ратовала у страној независној и сувереној земљи не може бити хумана. То само може повећати број цивила који ће бити мучени и убијени у Украјини", аргументовао је своје захтеве Лубинец, који тражи да Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца, као и Међународни комитет Црвеног крста, укину свој руски огранак и да му одузму амблем са потписом.

Ови захтеви долазе само дан након што је украјински Црвени крст оптужио своје руске колеге да су „више пута прекршили принцип неутралности" помажући московском војном особљу, позивајући своје међународне партнере да "предузму строге мере" како би зауставили такве акције.

Председавајући руског Црвеног крста Павел Савчук почетком октобра најавио је "централизовано прикупљање средстава" за пружање хуманитарне помоћи породицама припадника руске војске, укључујући и мобилисане, што је украјински огранак искористио као повод за поменуте захтеве.

"Породице мобилисаних грађана сада се суочавају са бројним потешкоћама. Неким људима може бити потребна и финансијска или хуманитарна помоћ. Због тога је веома важно да их сада подржимо", рекао је Савчук том приликом.

Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца је глобална хуманитарна организација од 80 милиона људи која помаже онима који се суочавају са катастрофама, сукобима и здравственим и социјалним проблемима. Међународни комитет Црвеног крста, који је део покрета, ради у Украјини од 2014. године, након што је Виктор Јанукович, демократски изабрани председник нације, свргнут после насилних нереда у Кијеву, који су изазвали оружани сукоб у источној Украјини.

image
VV inauguration
banner