Свет

Украјина: Сви мушкарци млађи од 60 година би могли бити мобилисани

Пуковник Јуриј Максимов каже да је потребно појачање за одбрамбене и офанзивне планове
Украјина: Сви мушкарци млађи од 60 година би могли бити мобилисани© The Presidential Office of Ukrai

Сви мушкарци млађи од 60 година у Украјини могли би да буду позвани да се боре против Русије, а на тај начин бисмо ојачали одбрамбене и офанзивне способности, тврди главни војни официр у Кијеву пуковник Јуриј Максимов.

Украјина ће наставити са мобилизацијом усред сукоба са Русијом, изјавио је Максимов додајући да се позив за регрутацију може уручити особама млађим од 60 година која испуњавају услове за војну службу.

Максимов, који је на челу Центра за регрутацију и социјалну подршку града Кијева, изјавио је за украјински медиј ТСН да, иако је Украјина достигла "највиши степен мобилизације", њена војска још увек треба да доведе своје особље у пуну снагу.

"Сви мушкарци млађи од 60 година који су обвезници војног рока треба да очекују да им се уручи позив за регрутацију", рекао је он, подсећајући да онима који покушају да избегну регрутацију прети казна до пет година затвора.

Официр је предвидео да ће се мобилизација продужити и на следећу годину.

"Док смо у рату, морамо осигурати да имамо војнике не само за одбрану, већ и за офанзиву за ослобађање наших територија", рекао је он.

Крајем септембра Михаил Подољак, саветник украјинског председника Владимира Зеленског, изјавио је да Кијев неће предузети додатне мере када је у питању мобилизација јер имају довољно резервиста и војника.

Украјинси губици 10 пута већи

Након што је Русија покренула специјалну војну операцију у Украјини крајем фебруара, обе земље су позивале нове трупе да појачају своју војску.

Међутим, док је Москва тек у септембру започела делимичну мобилизацију са плановима да позове укупно 300.000 резервиста, Кијев је већ након првих напада наредио општу мобилизацију.

У мају је Алексеј Резников, украјински министар одбране, рекао да војска планира да позове милион људи.

У међувремену, украјински председник Владимир Зеленски је у више наврата приметио да кијевске снаге трпе велике губитке. Крајем септембра је тврдио да Украјина свакодневно губи око 50 припадника.

Истог месеца, руски министар одбране Сергеј Шојгу је објавио да је Русија од почетка офанзиве изгубила 6.000 војника, док је Украјина изгубила око 61.000.

image